JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner kappløp om Barentshavet

Arbeiderpartiet har gått med på å vente med Lofoten mot å legge maksimalt trykk på det østlige Barentshavet.

I kompromisset som ligger bak regjeringens nei til konsekvensutredning av oljeboring i områdene utenfor Lofoten, understrekes det ifølge VG i forvaltningsplanen at det mest lovende feltet, Norland VI, allerede er ferdig konsekvensutredet. Det gjør at det her vil ta kort tid å sette i gang virksomhet.

Dernest er det viktig for Arbeiderpartiet at regjeringen raskt setter i gang undersøkelser i det østlige Barentshavet, så snart det russiske parlamentet Dumaen godkjenner delelinjeavtalen i mai.

Bred innhenting

Dessuten har Ap fått gjennomslag for et krav om å overføre deler av innhentingen av kunnskap fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, ifølge VG.

Også NRK sitter på opplysninger om overføring av ansvar, og melder at Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og Kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

Ikke endelig

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse