JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobilserer til politisk streik 18. januar

Motstandere av vikarbyrådirektivet samlet seg i formiddag i Folkets hus i Oslo, og det var enighet om at 18. januar blir felles aksjonsdag mot EUs vikarbyrådirektiv.

eline@lomedia.no

Det er LO i Bergen som har foreslått 18. januar som dato for felles aksjoner over hele landet, inkludert politisk streik for de avdelingene og fagforeningene som får til det. Det er kravet om at Norge må si nei til å implementere EUs omstridte vikarbyrådirektiv som hadde samlet LO-folk fra hele landet i Oslo, på vei til fanemarkering på Eidsvolds plass utenfor Stortinget. Det var LO i Oslo som sto som arrangør av møtet på Folkets hus,

Møterommet var fylt til randen, og det var stor stemning for å si kraftig ifra at fagbevegelsen ikke ønsker seg direktivet innført i Norge. Vedtaket i Arbeiderpartiets stortingsgruppe forrige onsdag, der et stort flertall sa ja til direktivet, har satt fart i motstanderne.

- LO-vedtak utdatert

På møtet i Folkets hus ble det argumentert for at LO må behandle saken på nytt, da vedtaket i sekretariatet er utdatert i forhold til en rekke forbund som er kommet med klare nei-vedtak i etterkant. Det ble også understreket at det fortsatt er strid om direktivet innad i regjeringen, og at SV og Sp trenger støtte utenfra for å stå på videre mot direktivet. Det er uklart når saken er ferdigbehandlet i regjeringen. En ny høringsrunde er varslet, men ikke på selve direktivet. Det som skal sendes ut til en ny runde er solidaransvar, innsynsrett og kolletiv søksmålrett for tillitsvalgte.

«Når vikarbyrået er på plass, finnes det ingen vei tilbake», skriver SVs Karin Andersen og Audun Lysbakken i en kronikk i Klassekampen i dag.

«Det er ingen, ikke engang Stortinget eller regjeringen, som kan gi en garanti for at vår arbeidsmiljølov, våre tiltak for seriøsitet og organisering, eller avtalene mellom partene i arbeidslivet vil stå seg i møtet med domstolen». Domstolen har siste ord, påpeker Andersen og Lysbakken.

LES KRONIKKEN: Skal EU styre arbeidslivet?

Ikke tapt slag

Nestleder i Norsk Transportarbeideforbund Lars Johnsen var blant dem som tok ordet. Han understreket at slaget om direktivet ikke er tapt, og at fagbevegelsen må bruke kampmidler for å stoppe direktivet.

– Det er tydelig at en del folk, blant annet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, lever i en annen virkelighet enn oss som er ute og ser arbeidslivet i praksis. Nå må vi må prøve å snu flest mulig at Arbeiderpartiets representanter, sa Johnsen. Han sammenliknet det å si ja til vikarbyrådirektivet med å hoppe ut av vinduet i fjerde etasje og tro at man overlever:

– Svaret får man først når man treffer asfalten.

Støtter streik

Flere tok ordet og støttet forslaget om å ta i bruk streikevåpenet mot direktivet, blant annet Heidi Larsen fra Handel og Kontor.

Boye Ullmann fra Rørleggernes Fagforening i Oslo understreket at det kan holdes aksjoner på alle nivåer, ikke bare streik.

– Det trengs et politisk grunnlag for en streik raskt, både for å få det formelle med varsling av streik og en mobilisering i gang, sa Petter Vellesen, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening og forbundsstyremedlem i Fellesforbundet.

Annonse

Flere saker

Annonse