JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Jernbane kan settes ut»

Jernbanen skårer høyest blant offentlige tjenester som kan konkurranseutsettes, ifølge en fersk undersøkelse Opinion har gjort for LO-Aktuelt og FriFagbevegelse.no.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Nær halvparten av de spurte (47 %) mener at jernbanen kan konkurranseutsettes, viser undersøkelsen, som ble gjennomført på nettet i perioden 3.-8.mars.

En av fire sier nei

Imidlertid svarte en av fire, eller 24 % av de 624 spurte menn og kvinner over 18 år, at det offentlige ikke bør konkurranseutsette tjenester.

Det er, ikke uventet, flere kvinner enn menn som sier nei til offentlig konkurranseutsetting, og det er et gjennomgående kjønnsskille i forhold til hvilke tjenester som kan konkurranseutsettes.

LOs nestleder Gerd Kristiansen sier i en kommentar at undersøkelsen viser at det er skepsis til å konkurranseutsette offentlige tjenester.

- Jeg tror nok at det som har vært avdekket gjennom Adecco-saken har økt denne skepsisen når folk får øynene opp for at ren kommersiell drift av helse og omsorgstjenester har åpenbare negative bieffekter. Vi ser at ansattes lønns-og arbeidsvilkår blir salderingsposten som kan brukes for å vinne anbud, sier Gerd Kristiansen.

Kjønn og alder

Andelen for å sette tjenester ut på anbud er mindre blant kvinner enn blant menn for samtlige tjenester det spørres om i undersøkelsen. For eksempel mener 45 % av mennene at posttjenester kan settes ut, mens 32 % av kvinnene mener det samme.

Det er også de eldste som er negative til konkurranseutsetting av offentlige tjenester. 30 % av de spurte over 50 år sier nei, mens det er 13 % i aldersgruppa 30-39 år.

Det er også de med aller høyest inntekt som er mest positive til offentlig konkurranseutsetting. Blant spurte med en årsinntekt på over 900.000 kroner var det bare 13 % som svarte at det offentlige ikke bør konkurranseutsette. I denne inntektsgruppen mener hele 61 % av jernbanen kan settes ut på anbud.

Jernbane og post

Spørsmålet som ble stilt var «Hvilke av følgende tjenster mener du det offentlige kan konkurranseutsette?», og de spurte kunne svare på flere alternativer: Posttjenester, fengsel, forsvar, skole, sykehus, jernbane og pleie- og omsorgstjenester. 11 % mener at ingen av disse bør konkurranseutsettes, mens 24 % altså mener at det offentlige ikke bør konkurranseutsette.

Tjenesten de fleste var positiv til konkurranseutsetting av var jernbane, der nær halvparten av de spurte (47 %) sa ja. Her går det et klart skille mellom kjønnene, der 56 % av mennene sier ja og 38 % av kvinnene. Deretter følger posttjenster og pleie- og omsorgstjenester med 38 %.

27% mente at sykehus kan konkurranseutsettes, mens andelen ja til konkurranseutsetting av skole og fengsel var henholdsvis 20 % og 16 %. Bare 3 % mener det er greit å sette forsvaret ut på anbud.

Utført av Opinion

Gjennomført 624 intervjuer

Landrepresentativt i den norske befolkningen over 18 år

Metode: webintervjuer

Periode: 3.-8. mars 2011

Feilmarginer: 1,8-4,1 % på totalnivå

Annonse
Annonse

Utført av Opinion

Gjennomført 624 intervjuer

Landrepresentativt i den norske befolkningen over 18 år

Metode: webintervjuer

Periode: 3.-8. mars 2011

Feilmarginer: 1,8-4,1 % på totalnivå