JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rydder opp i bananskrellerlønn

Stabburet legger seg flate og tar ansvaret for at unge svenske bananskrellere ble underbetalt.

jo.hestnes@lomedia.no

Det var svensk TV som i februar avslørte at svenske ungdommer skrelte bananer i Norge for ei timelønn som lå 20 kroner under tariffavtalens minstelønn. Det var Stabburets Sunda-fabrikk i Oslo som hadde leid inn ungdommene fra det skandaleombruste bemanningsbyrået Adecco. Hos Stabburet skrelte de bananer som skulle brukes til å produsere pålegget Banos.

– Vi har ingen planer om å si opp avtalen med Adecco. Vi har selv gjort en feil og tar ansvaret, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Stabburet til NNN-arbeideren.

Han innrømmer at reportasjen i svensk TV fikk varselklokkene til å kime på hovedkontoret på Mastemyr utenfor Oslo.

Tar selvkritikk

– Det har vært vår rutine at hver gang vi leier inn, så sørger vi for å gjøre det klart overfor bemanningsbyrået at vikaren skal ha minimum minstelønn i henhold til tariff. Det skjedde ikke i dette tilfellet, sier Stokken.

Stabburet har gått gjennom sine rutiner samtidig som selskapets policy er formidlet tydelig til Adecco.

–Vi ser at vi ikke har vært tydelige nok med å kommunisere vår policy både internt til alle fabrikkene og ut mot våre leverandører, sier Stokken.

Full sjekk

– Forholdene for vikarene representerer et unntak, et uønsket unntak, presiserer Stokken. Han forteller at TV-avsløringen førte til full sjekk på samtlige Stabburet-fabrikker.

– Vi fant ikke flere liknende tilfeller, ikke minst takket være godt arbeid fra våre lokale tillitsvalgte. Samtidig ser vi at vi ikke har vært flinke nok sentralt til å følge opp fabrikkene våre på dette området. Derfor har innleie vært et sentralt tema på et fabrikksjefmøte denne uken, sier Stokken..

– Så du kan garantere at også de som skreller bananer på Sunda-fabrikken nå får minimum tarifflønn på 140- kroner timen?

– Jeg kan garantere at vikarbyrå som etter dette ikke sørger for å betale vikarer minstelønn, ikke vil få nye oppdrag, sier Stokken.

Stikkprøver

– Dette betyr at dere sjekker lønnsslipper også for vikarer?

– Selv om vi gjerne skulle kontrollert alle lønnsslippene, blir dette vanskelig både praktisk og formelt. Vi vil sørge for å styre dette gjennom avtaler, samtidig som vi formidler en meget klar holdning til vikarbyråene, sier han.

Stabburet bruker flere store bemanningsselskaper, som Kelly og Manpower, foruten Adecco. På enkelte små steder, hvor bemanningsbransjen ikke er så godt representert, som på pizza-fabrikken på Stranda, benyttes også tilkallingshjelp ved arbeidstopper.

– Vår klare holdning er at vikarer skal ha minimum tarifflønn på 140 kroner timen. Vi har tatt opp dette med Adecco, og formidlet veldig tydelig at om ikke dette bringes i orden, vil det få konsekvenser, sier kommunikasjonsdirektøren. Han mener for øvrig at bemanningsselskaper har et selvstendig ansvar for at lov- og avtaleverket følges, spesielt etter at dette nå er formidlet så tydelig.

Forbundet fornøyd

Forbundssekretær Bjørn Tore Kyllo i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) er fornøyd med at Stabburet nå vil rydde opp.

– Det er bra at Stabburet tar dette på alvor. NNN kjenner Orkla som et seriøst selskap, og i alle Orklas bedrifter må ansatte behandles likt. Jeg forventer at det tariffmessige er på plass i hele konsernet.

Bildetekst:

Rydder opp: Stabburet tar selvkritikk og lover at alle- også midlertidig ansatte fra bemanningsselskaper- skal sikres lønns- og arbeidsbetingelser i henhold til tariffavtalen. Dette betyr at også bananskrellende svensker får minimum tarifflønn.

Annonse
Annonse