JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stopper samarbeid med NHO

Fellesforbundet parkerer samarbeidet med NHO Reiseliv om arbeidsmiljø inntil saken om regionale verneombud er avklart.

sian.ohara@lomedia.no

Innad i Fellesforbundet stiger irritasjonen over at NHO motarbeider ordningen med regionale verneombud innen restaurant, hotell og renhold. Nå innstiller Fellesforbundet samarbeidet med NHO reiseliv om arbeidsmiljø.

Ordningen med regionale verneombud i restaurant, hotell og renhold skulle vært på plass den 1. januar i år, da forskriften som ble vedtatt av Stortinget i høst trådde i kraft.

NHO har imidlertid satt seg på bakbena, og nektet å utnevne styremedlemmer til fondet som arbeidsgivere betaler til. De har også satt jurister på saken for å undersøke om forskriften er i strid med norsk lov, og vurderer å saksøke staten.

Samarbeidsstopp

I starten av mars sendte Fellesforbundet et brev til NHO Reiseliv der forbundet slår fast at arbeidsmiljørelatert samarbeid stilles i bero inntil NHO Reiseliv har avklart sin posisjon.

– Det er en naturlig konsekvens av at NHO ikke følger forskriften som er viktig for arbeidsmiljøet, sier Clas Delp som har undertegnet brevet sammen med Rolf Jørn Karlsen. Begge er forbundssekretærer i Fellesforbundet. Delp legger til at det blant annet går ut over IA-samarbeidet mellom NHO og LO.

Fellesforbundet får full støtte fra LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

– Jeg hadde møte med Fellesforbundet og Arbeidsmandforbundet for bare noen dager siden, og vi er enige om hvordan vi skal håndtere saken, sier Solbakken.

Torsdag 17. mars møtes partene hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm for å diskutere hva som skal skje med ordningen med regionale verneombud.

– Arbeidet blir forsinket

Fellesforbundet og NHO Reiseliv har hatt både formelt og uformelt samarbeid om arbeidsmiljøskolering og IA-arbeid. Nå vil arbeidet ifølge Delp bli forsinket.

– Normalt vil jo de fleste gjøre det Stortinget vedtar uansett om de liker det eller ikke, sier Delp og legger til at han fremdeles har til gode å høre akkurat hva juristene skal undersøke ved saken.

NHO har sagt at de fremdeles befinner seg i vurderingsfasen sammen med juristene, mens Arbeidsdepartementet avstår fra å kommentere hvor lang tid prosessen vil ta, men sier at de jobber med å få på plass ordningen så snart som mulig. NHO argumenterer på sin side med at konsulentfirmaet Econ har slått fast at restaurant- og hotellbransjen ikke har de samme utfordringer som bygg- og anleggsbransjen som har hatt en lignende ordning i 30 år. I tillegg mener NHO at ordningen innebærer at arbeidsgiverne finansierer fagforeningsvirksomhet.

– Avsenderen av brevet må avgjøre hvilke konsekvenser samarbeidsbruddet får. Det dreier seg jo mest om HMS-arbeid og slikt. Vi tar det til etterretning at de stiller arbeidet i bero, sier Jostein Hansen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

Annonse
Annonse