JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seiersvilje i Plankebyen

Kritikken mot kommunens FrP/Høyre-ledelsen var sterk og seiersviljen stor da LO i Fredrikstad hadde mobiliseringsmøte foran kommunevalget i går.

stig.christensen@lomedia.no

Det var rekorddeltakelse med nærmere 150 deltakere på City hotell i sentrum. De hadde møtt fram for å diskutere hva som skal til for å vinne tilbake rødgrønt flertall i plankebyen. LO-flagget hang fra et vindu på hotellet ut mot gata, som om seieren allerede var et faktum. Men som LO-lederen i Fredrikstad, Tore-Leif Gundersen, sa det til LO-Aktuelt:

– FrP og Høyre har ikke skapt resultater, tvert imot en tom kommunekasse. Likevel ligger det beinhard jobbing foran oss. Vi må klargjøre skillene og synliggjøre våre saker. Jeg er realist og veldig fornøyd hvis vi klarer det, men jeg tør ikke glede meg før 12. september.

Optimisme

Andre var mer optimistiske. Aina Skarshaug fra Rødt var ganske bombesikker på at de rødgrønne drar i land seieren til høsten.

– Hvis vi ikke klarer det, kan vi skylde på oss sjøl, mente hun. Det var et massivt inntrykk på møtet at Frp ikke har klart jobben med å styre Fredrikstad. Skarshaug sa det slik til LO-Aktuelt:

– FrP/H-styret funker ikke, de er amatørpolitikere. De har kuttet i tiltak for svake grupper, som dagsentrene for funksjonshemmede, samt eldreomsorg og skoler. Samtidig har SFO blitt dyrere.

Seks partier

Alle partienes talsmenn i den store alliansen var der. Den lokale LO-lederen kunne ønske velkommen til både Arbeiderpartiet, SV, Bymiljølista, Pensjonistpartiet, Sp og Rødt. Fra mer sentrale strøk hadde man hentet inn tidligere LO-leder Yngve Hågensen og dagens nestleder Gerd Kristiansen.

Jon-Ivar Nygård, Arbeiderpartiets ordførerkandidat, understreket at opposisjonen hadde stått sammen om budsjettet før jul. Han viste til omfattende borgerlige kutt i perioden, som at skolebudsjettet var skåret ned med 40 – 50 stillinger. Et par fritidsklubber er langt ned, samt en bibliotekfilial. FrP og Høyre ville privatisere kinoen, blant mye annet, men det meste er slått tilbake gjennom folkelig mobilisering.

Det er ikke få ganger LO i byen og allierte har markert seg mot kommunens styrende politikere. De borgerlige har klart å redusere eiendomsskatten i perioden, men før jul fikk opposisjonen flertall for å øke den igjen, for å styrke en rekke sosiale tjenester.

– De borgerlige tok over byen med et betydelig overskudd, nå er kassa tom, sa Nygård, som også pekte på at det borgerlige styret gjentatte ganger har brutt Hovedavtalens bestemmelser om drøftingsplikt.

Tore-Leif Gundersen roste i den forbindelse Sp`s Hans Ek for å slå ned på dette i kommunestyret.

God tone

Tonen mellom de rødgrønne partienene virket god. Svein Bendik Hansen fra Bymiljølista viste til at de tidligere har samarbeidet gjennom åtte år.

– Vi er alle imot privatisering og konkurranseutsetting, og er ellers enige om å kunne være uenige, sa han.

Camilla Sørensen Eidsvold fra SV mente at mangfoldet i alliansen, fra Sp til Rødt, var en styrke. Hun skulle gjerne sett regnestykket som viser hvor mange millioner det blå-blå styret har brukt for å utrede privatisering på en rekke områder, enten det har vært renhold, kjøkkentjenester, sykehjem eller kino.

– Det blir en utfordring å ta over en skakkjørt økonomi. Men den første utfordringen blir å gjøre en god valgkamp og presentere våre gode løsninger, sier hun.

700 svar

LO i Fredrikstad har 12 000 medlemmer og har fått inn 700 svar på sin undersøkelse over hvilke saker medlemmene synes er viktig. To av dem er motstand mot privatisering og konkurranseutsetting og «Nei til sosial dumping».

Yngve Hågensen takket Adecco for en ting:

– De har synliggjort at en av de største utfordringene vi står overfor nettopp er privatisering og konkurranseutsetting, sa han.

Annonse
Annonse