JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fordømmer unntakstilstand

Den globale fagbevegelsen fordømmer innføringen av unntakstilstand i Bahrain og gir full støtte til generalstreiken som ble satt i gang søndag.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Det er ekstremt viktig at myndighetene imøtekommer ønskene fra opposisjonen som modig demonstrerer for demokrati og likestilling i Bahrain, heter det i en uttalelse fra generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS).

Dramatisk utvikling

Fagbevegelsen i Bahrain, GFBTU, og sju ulike opposisjonspartier har de siste ukene vært involvert i en politisk dialog med kongefamilien, uten at det har ført til konkrete resultater.

De siste dagene har kampen for demokratiske reformer i det lille kongedømmet utviklet seg dramatisk. Minst tre mennesker skal være drept og flere hundre skadd i voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi de siste dagene. Kongefamilien som styrer landet har erklært tre måneders unntakstilstand og tilkalt soldater og polititropper fra nabolandene for å hjelpe til å kontrollere opprøret.

BILDER: Se bilder fra demonstrasjonene på IFS Flikr-side

Generalstreik

Søndag erklærte fagbevegelsen i Bahrain generalstreik i protest mot politiets voldsbruk og for å øke presset for demokratiske reformer. Ifølge presidenten i GFBTU, Sayed Salman, har fagforeninger som representerer 90 % av de 25 000 medlemmene sagt ja til å delta i streiken. To av Bahrains største selskaper, Aluminium Bahrain og Bahrain Petroleum Company er blant selskapene som nå er streikerammet.

– Streiken er en fredlig sivil ulydighetsaksjon som vi vil fortsette med til arbeiderne føler at de er trygge og at deres krav blir lyttet til, sa Sayed Salman til IFS nettside tirsdag.

Han fortalte samtidig om væpnede grupper, man antar er sivilkledte sikkerhetspolitifolk, som reiser rundt og angriper folk på vei til jobb og mens de sitter i butikkene sine.

– Vi krever at myndighetene setter en stopper for disse voldelige gruppene og respekterer demonstrantenes rett til å gi uttrykk for sine krav, sier Salman.

De skjønte ikke alvoret

I et lengre intervju med IFS nettside forklarer generalsekretæren i GFBTU, Salman Jaffar Al Mahfoodh opprøret i Bahrain dels som en protest mot mangelen på politisk frihet og dels en reaksjon mot utbredt fattigdom og arbeidsløshet.

Han viser til at fagbevegelsen, politiske partier og andre organisasjoner har oppfordret kongefamilien til dialog lenge før opprøret brøt ut 14. februar.

– Men myndighetene skjønte ikke hvor alvorlig situasjonen var og lyttet ikke til kravene våre, er Salmans forklaring på hvorfor Bahrains kongefamilie nå må hanskes med et opprør i stedet for en dialog.

LES MER:Les hele intervjuet med Salman Jaffar Al Mahfoodh (engelsk tekst)

Annonse
Annonse