JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«De forbanna helsekøene»

Knapt to uker etter stortingsvalget sier Aps partisekretær Raymond Johansen, - I lang tid før valgdagen hadde høyresiden lyktes med å etablere en stemningsbølge om at det var behov for endring og at den rødgrønne regjeringen var tom for ideer.

yngvil.mortensen@lomedia.no

- Norge går best i Europa, men likevel lyktes høyresiden med å overbevise velgerne om at det var behov for maktskifte.

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet (Ap), har ennå ikke en fullstendig analyse av hvorfor de borgerlige vant. Han peker likevel på noen mulige forklaringer i sin innledning på LO Stats landskonferanse i dag.

Helsekøene

- I lang tid før valgdagen hadde høyresiden lyktes med å etablere en stemningsbølge om at det var behov for endring og at den rødgrønne regjeringen var tom for ideer.

- Stemningen var litt som dette: ”de forbanna helsekøene og det svære byråkratiet”. Og at ”det går greit i Norge, men det kan gå bedre”.

Svakere mobilisering?

Johansen påpekte videre at før valget i 2005 greide partiet i stor grad å mobilisere sine alliansepartnere i fagbevegelsen, bondebevegelsen, solidaritetsmiljøer, og blant kulturfolk.

- Men greide vi å mobilisere like bra før dette valget, spør Johansen seg.

- Samarbeidet med fagbevegelsen er særdeles viktig for oss. Men oppslutningen om Ap ble mye lavere nå enn i 2005 og 2009. Hadde vi hatt samme oppslutning i fagbevegelsen som i 2009, hadde de borgerlige vært avhengige av alle fire borgerlige partier for å danne regjering, ikke bare tre som nå, sier han.

- Bra valgkamp

Partisekretæren mener partiets valgkamp aldri har vært bedre forberedt. Nettstedet Kampanje kåret også Aps kampanje til valgkampens beste.

- Vi fikk fram forskjellene på vår og motstandernes politikk. Høyre måtte forsvare kutt i formueskatten, og Fremskrittspartiet sitt forhold til handlingsregelen for bruk av oljepengene. Vi fikk tatt viktige verdidebatter, som pappapermisjon og karakterer for 5.klassinger.

Styrket gjennom valgkampen

Arbeiderpartiet styrket sin oppslutning gjennom valgkampen. Men svært mange velgere – nesten 70 prosent - hadde bestemt seg lenge før den intensive valgkampen begynte, påpeker Johansen.

Det var også langt flere enn før som forhåndsstemte: fra 22 prosent i 2009 til 30 prosent i år.

- Grunnlaget for seier legges nå

- De borgerlige er enige om at LOs makt må reduseres, sier partisekretæren. - Derfor står vi foran en felles oppgave: Det er nå vi skal legge grunnlaget for valgseier i 2015 og 2017

* Les også: – Alliansene må styrkes

Annonse

Flere saker

Annonse