JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nexans til himmels

Nexans i Halden har så mye å gjøre at de like godt bygger Norges høyeste bygg.

erlend.angelo@lomedia.no

– Vi har ikke hatt permitteringer her på 13 år, og hadde en voldsom vekst for fem-seks år siden. Og nå er det på´n igjen, sier klubbleder Olav Jørgenvåg.

Nexans-dager er gode dager for tida. Sjøkabelbedriften i Halden har fulle ordrebøker for flere år fremover, og det ansettes stadig flere operatører.

– Det kommer inn åtte nye i disse dager, og vi skal ha en ny runde i august med ansettelser. Ansettelsene kommer ikke akkurat for sent, men de kommer godt, forteller klubblederen.

Gullalder

Alle tegn tyder på at den fransk-eide fabrikken er på vei inn i en gullalder som ikke vil korrodere med det første. Milliard-ordrene tikker stadig inn. Det siste er en ny sjøkabel mellom Norge og Danmark.

– Vi er inne i en ordentlig bonanza. Sjøkabler passer inn på mange måter i dagens samfunn; både miljømessig og for det stadig økende energibehovet. All energien må jo genereres et sted, om den kommer fra vindmøller eller andre steder. Det er umulig å spå når dette skal ta slutt – noe vi selvfølgelig er veldig glade for, smiler Jørgenvåg.

Men med stadig større marked, kommer stadig større konkurranse.

– Vi er aldri bedre enn den forrige jobben, noe alle her på huset er klar over. Vi jakter på forbedring hele tida, sier Jørgenvåg.

Ikke bare velstand

Han klager ikke; for all del. Men ikke bare gode ting kommer med gode tider. Når Magasinet gjester Halden-bedriften, er 20 operatører nylig blitt ansatt.

– Men disse har vært inn og ut av bedriften de siste to årene. Vi måtte kjempe lenge for å få dem fast ansatt, sier Jørgenvåg.

«Kamppreget» er et ord klubblederen selv bruker for å beskrive forholdet mellom ansatte og ledelsen. For det har vært en del basketak de siste årene, særlig da bedriften utvidet fra tre- til fem-skift. Forhandlingene varte da et halvt år!

– Den overgangen kostet millioner av kroner for bedriften. Synd.

Cowboypreg

– Hvorfor er det sånn?

– Bedriften har hatt et litt cowboypreg helt siden den ble starta opp. Nå er det på tide å bli voksen – og vi er heldigvis på vei dit, understreker klubblederen, som mener bedriften fortsatt for lett glemmer det menneskelige aspektet når produksjonen stadig er under press.

– Noen enkeltpersoner får store belastninger. Det er blitt for mye produksjon og for lite mennesker. Det er faktisk like viktig å passe på folkene som å passe på rykte og troverdighet. «Vi tar det når det blir rolig» sier ledelsen. Men de rolige dagene kommer jo aldri...

På godt og på vondt.

Annonse
Annonse