JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter på miljøkatastrofene

NorLense i Vesterålen har gjort miljøkatastrofer til et levebrød.

has@lomedia.no

– Først da «Full City» gikk på grunn midt i hytteparadiset til de bevilgende myndigheter, våknet de og så behovet for oljelenser, sier utviklingssjef Hugo Svendsen i NorLense AS.

Vi er i Vesterålen, nærmere bestemt på Fiskebøl ved Hadselfjorden, ikke langt fra de omstridte oljefeltene Nordland VI og VII. Her lever NorLense så godt av oljevernutstyr at lenseproduksjonen går hele døgnet, og ekstrafolk er leid inn. Oljesølet i Mexico-gulfen satte fart i den globale etterspørselen etter lenser, sølet utenfor Langesund sommeren 2009 gjorde det her hjemme. I mars i år står likevel 70 millioner kroner til oljevernutstyr ubrukt hos Kystverket.

Dagens fabrikkhall ble reist i 2007, men er allerede for liten til å ta toppene, forteller teknisk leder Remi Reinholdtsen. Det var bestefaren hans som la grunnlaget for dagens suksessbedrift. Bestefaren var notbøter. Etter en oljeulykke i 1973 begynte han å lage lenser. To år senere stiftet han Norsk Oljelense.

– En dag i 1978 fikk han en uventet telefon. Staten la inn en storordre. Og bestefar måtte kaste seg rundt, for selskapet hadde ikke annet enn et nedslitt lokale og et fjøs, forteller barnebarnet.

Offshore-ekspert

I dag er NorLense spesialist på kyst- og offshorelenser. Vanlige havnelenser som ble lagt rundt islandske «Godafoss» i Hvaler-skjærgården, er som fyrstikker, sammenliknet med en offshorelense på 400 meter. Lenseduken sveises sammen og spoles opp på en trommel før testing. En koloss på 18 tonn som det tar vel 2000 timer å lage. Prislappen viser innpå fem millioner kroner. Teknologien har NorLense utviklet selv. Til forskjell fra lensene fra andre leverandører, har disse ring- og spirallensene et luftfyllesystem som styres fra utleggerbåten. Luftsystemet er så avansert at NorLense måtte i retten for å nedkjempe en spansk konkurrent som lagde en kopi.

Skraper havet

– Så lenge oljen er på overflaten, har vi utstyr til å ta den. Store bølger eller dønninger er ikke noe problem, men derimot krappe bølger, der olje havner i bunnen av en bratt bølgedal, forklarer FoU-sjef Hugo Svendsen. Han er i fyr og flamme over at NorLense som første nordnorske bedrift har fått 5,2 millioner fra Petromax-programmet til Norges Forskningsråd.

Pengene skal brukes til å finne ut hvordan olje under vannflaten kan fanges opp. NorLense har 95 prosent av markedet for offshorelenser i Nordsjøen. Operatørselskapene der har et felles selskap for oljevernberedskap. På supplybåtene er det ofte kokken som kjører oljelensa. En annen storkunde er Kystverket. For øvrig går over 70 prosent til eksport. Brasil er et av de største markedene nå om dagen.

Lofotveggen som lense

– Vil en utbygging av oljefeltene utenfor Lofoten og Vesterålen bety mersalg for NorLense?

– Jeg tror det vil bli stilt veldig strenge krav til oljevernberedskap hvis det blir oljeboring. Den største faren for miljøkatastrofe her oppe er nok de gamle russiske tankbåtene som passerer like utenfor kysten. En kan se dem fra haugen bak fabrikken, svarer Reinholdtsen.

FoU-sjef Svendsen mener at faren for oljesøl allerede er her nå.

– Et oljeutslipp her vil gå nordover og ikke treffe kysten av Norge. Men skjer det noe på Norne-feltet på Haltenbanken (utenfor Sandnessjøen), vil oljen følge kyststrømmen nordover og gå rett i Lofotveggen, sier han.

Jobber på høygir

Normalt går de 50 ansatte toskift hele året.

– For halvannet år siden var vi permittert i to måneder. Vi ventet på en ordre som ikke kom, forteller hovedtillitsvalgt Vigdis Ebeltoft. De er 25 i klubben. Selv sitter Vigdis mye og syr telt til Forsvaret og Sivilforsvaret. 1500 meter borrelås på to måneder, sier hun og puster tungt. Det er travle dager. Asylmottaket på Melbu leverer nevenyttige folk som er lette å lære opp. Og seks mann fra Protan i Drammen er her på korttidsoppdrag. Jaroslaw Jan Babicki fra Protans datterbedrift i Poznan er i Nord-Norge for første gang.

– Utsikten er fin, men været er litt vanskelig, sier han med et smil.

Gjennom regnet skimtes snødekte fjell og stormtopper på fjorden. Det blåser 22 sekundmeter – et vær som vil sette ringlensene på prøve.

Annonse
Annonse