JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IKT-avtalen eller ingenting

Torsdag formiddag ble rikslønnsnemnda satt for å behandle Atea-saken. Først var det EL & ITs forhandlingsleder Jan Olav Andersen som innledet og så holdt Ateas advokat, Pål Kværnaas sitt innlegg.

torgny.hasaas@lomedia.no

Andersen ble under innledningen avbrutt av nemndas leder, Stein Husby. Andersen var i gang med å argumentere for at det var EL & IT-Forbundets IKT-avtale som skal innføres i Atea. Dette mente Husby var unødig, enten er det IKT-avtalen eller så er det ingen avtale i det hele tatt.

EL & ITs forhandlingsleder reagerte på Ateas framstilling av kravet om tariffavtale.

Ingen samfunnsomveltning

Torsdag formiddag klokka ble rikslønnsnemnda satt for å behandle Atea-saken. Først var det EL & ITs forhandlingsleder Jan Olav Andersen som innledet og så holdt Ateas advokat, Pål Kværnaas sitt innlegg.

– Det er ingen samfunnsomveltning. Dette er en helt normal prosedyre i arbeidslivet, sa han og viste til at forbundet oppretter mellom 30 og 40 overenskomster hvert år, og at dette er første gangen i forbundets historie at de har måttet gå til streik for å opprette en tariffavtale.

Atea-streiken startet 29. april og ble avsluttet med at regjeringa la fram forslag til lov om tvungen lønnsnemnd 16. mai. Kravet var tariffavtale. Fra 7.mai ble det gjennomført sympatistreik i energisektoren. Da streiken startet hadde EL & IT 80 medlemmer av bedriftens 1700 ansatte.

– Les Atea-streiken i Rikslønnsnemnda

Hovedpoenget i Andersens innlegg var at Rikslønnsnemnda for å løse tvisten, må komme fram til en kjennelse som gjenoppretter fredsplikten. Hvis nemnda ikke gjør det, fortsetter streiken som regjeringen nedla forbud mot 16. mai, og Rikslønnsnemnda har ikke utført oppdraget som de fikk av regjeringa.

Ateas advokat, Kvernaas, gikk imot dette synet, og mente at hvis nemnda mente at det ikke skulle være en tariffavtale i bedriften, sto EL & IT Forbundet fritt til å sette i gang en prosess for å opprette en tariffavtale. Men da måtte EL & IT Forbundet gjennom en prosess etter arbeidstvistloven.

Tvangsmedlemskap

Kvernaas mente at hvis nemnda påla Atea å opprette en tariffavtale, ville det være et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens bestemmelser om organisasjonsfrihet. Atea vil da måtte bli medlem i AFP-, Sluttvederlagsordningen samt OU-fondet.

AFP vil ifølge Atea-advokaten bli en kostbar ordning. For 2013 vil det utgjøre 27 millioner kroner. EL & IT har krevd at ordningen innføres fra kravet om tariffavtale ble satt fram.

I en avtale fra 13.april 2011 har de tillitsvalgte i bedriften underskrevet en avtale der de frasier seg retten til AFP. Kvernaas mente at den avtalen ikke var blitt oppfylt fra de ansattes side og at den blokkerte for opprettelsen av en tariffavtale i bedriften.

– Flere saker om Atea-saken

Det ble gjort et poeng av at det var liten støtte i bedriften for å opprette en tariffavtale. Kvernaas viste blant annet til at det var gjennomført en spørreundersøkelse på e-post blant bedriftens ansatte om de ønsket tariffavtale. Han sa at det store flertallet ikke ønsket det. Da han ble utfordret på å legge fram tall for hvor mange som hadde stemt, kunne han ikke redegjøre for hvor mange som hadde deltatt og heller ikke hvor mange som ikke ønsket tariffavtale. Det var 198 ansatte i bedriften som ønsket seg tariffavtale.

LO-Aktuelt bevis i retten

Ateas advokat la også fram LO-Aktuelts artikkel på FriFagbevegelse i går som bevis i retten. Han siterte fra et avsnitt fra artikkelen undertegnete skrev: «Det er velkjent at streiker i energisektoren ikke varer lenge. Derfor var det åpenbart at når EL & IT Forbundet vedtok sympatistreik, var det for å få en lønnsnemnd.» Han viste til at dette avslører hvordan fagbevegelsen tenker og at det var en uforholdsmessig maktbruk.

LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken som er medlem av Rikslønnsnemndas kommenterte sitatet slik: På generelt grunnlag, det er mye journalist Torgny Hasås skriver som ikke har dekning i LO-ledelsen.»

Nemnda er satt sammen av tre nøytrale dommere, Stein Husby (leder), Anne Britt Evensen og Steinar Strøm. LO og NHO har vært sitt faste medlem Tor-Arne Solbakken og Rolf A. Negård. I tillegg stiller partene med to medlemmer oppnevnt i denne saken. Fra EL & IT Forbundet stiller forbundsleder Hans Felix og LO-advokat Lornts Nagelhus. Atea har sin styreleder Steinar Sønsteby og Eilert Hanoa.

Nemnda regner med å komme fram til en kjennelse i løpet av fredagen.

Annonse
Annonse