JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun seks lærlinger bygger Oslo-skolene

Tross mangel på lærlingplasser, har bare seks lærlinger fått jobbe på tolv pågående byggeprosjekter i regi av Undervisningsbygg i Oslo. På byggeplassene brukes også underentreprenører uten tariffavtale.
På byggeplassene til Undervisningsbygg KF i Oslo brukes det svært få lærlinger.

På byggeplassene til Undervisningsbygg KF i Oslo brukes det svært få lærlinger.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

torkjell.tradal@lomedia.no

Oslo kommune innførte i går nye krav for å få flere lærlinger ut på byggeplassene. Men en ny undersøkelse fra Oslo Bygningsarbeiderforening viser at det brukes svært få lærlinger ved byggeplassene til Undervisningsbygg KF. Lærlinger slipper altså ikke til i bygginga av skolene der framtidige yrkesfagelever i Oslo skal gå.

På de tolv pågående byggeprosjektene til Undervisningsbygg som er undersøkt, er det bare blitt brukt seks lærlinger innen fagene tømring, betong, mur og mal.

Noen titalls underentreprenører har vært i sving på de ulike prosjektene. Undersøkelsen viser også at flertallet av disse verken er godkjente lærebedrifter eller har tariffavtale.

Frykter kompetansen forsvinner

Bård Bjerkeli i Oslo Bygningsarbeiderforening synes seks lærlinger er alt for få. Foreningen mener antallet i alle fall burde vært femdobla.

– Det er vanskelig å si hvor liten andel som har vært lærlinger, men vi antar at i alle fall 300 arbeidere har jobbet på byggeplassene. Et mål om ti prosent er ikke engang et særlig hårete mål, sier Bjerkeli.

Han fullførte undersøkelsen for Oslo bygningsarbeiderforening for én uke siden. Opplysningene er hentet inn fra entreprenørene selv.

– Vi fant for eksempel ingen lærlinger innen malerfaget. Dette fører til rekrutteringsmangel og at kompetansen forsvinner i framtida, mener Bjerkeli.

Underleverandørene verst

Ifølge undersøkelsen er det entreprenører som utfører arbeid selv, og ikke leier inn underentreprenører, som er best på lærlinger.

– Dette viser at det er viktig at de som gjør jobben er ansatt hos de som har kontrakt med kommunen. Da kunne man skapt et bedre lærlingforhold i bedriftene. Hvert arbeidslag kunne for eksempel hatt med én eller to lærlinger hver, foreslår Bjerkeli.

Bygningsarbeiderforeningen reagerer også på den manglende bruken av tariffavtaler.

– Man bør sette en klarere grense på hvor mange underentreprenører som kan brukes. Vårt inntrykk er at hovedentreprenørene ikke bryr seg med hvem som utfører arbeidet nedover i kjedene. Det er umulig for de som vil betale de ansatte ordentlig å konkurrere med de som ikke ønsker det, sier Bjerkeli.

– Vi vil ha lærlinger

Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg, sier de i kontraktene oppfordrer entreprenørene til å ta inn lærlinger.

– Vi har kontraktsfestet at våre kontraktspartere skal være tilknyttet offentlig godkjent lærlingordning, dersom det er et klart behov for lærlinger i den eller de fag det aktuelle prosjektet omfatter, forklarer Thorsen.

Hun viser til at Undervisningsbygg nå skal gjennomføre et større prosjekt som et såkalt Vardeprosjekt. På Haugenstua skal det bygges ny skole som skal stå ferdig i 2017. Dette prosjektet vil gi mulighet for lærlinger.

– Og dersom Oslo kommune setter nye krav til lærlingordning, så forholder vi oss til det, lover Thorsen.

Videre forteller hun at Undervisningsbygg jevnlig har kontroller for å avdekke eventuelle brudd på arbeidsmiljøloven.

– Vi følger regelverket rundt lønns- og arbeidsvilkår og stiller mange krav til blant annet minstelønn, ferier, hjemreise og arbeidsmiljø. Og vi sjekker opp at kravene blir fulgt. I fjor hadde vi 360 stikkprøver og vi sjekker enkeltpersoner på byggeplassene grundig.

Politisk ledelse i Oslo kommune har ikke svart på henvendelsene fra frifagbevegelse.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse