JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faglig støtte til japanerne

LO-sekretariatet bevilger 400.000 kroner til ofrene fra den massive katastrofen som har rammet Japan.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Presidenten i japansk LO, JTUC-Rengo, Nobuaki Koga, har i et brev til Landsorganisasjonen i Norge gitt klart uttrykk for at organisasjonen trenger bistand til det hjelpearbeidet de har satt i gang.

Over 10.000 mennesker er bekreftet omkommet etter jordskjelvet og tsunamien i Japan, ifølge offisielle tall.

To uker etter den ødeleggende naturkatastrofen 11. mars, som endret livet til hundretusener av japanere, fortsetter antall døde å stige. Og det er lite håp om å finne noen av de 17.500 menneskene som er registrert som savnet, ifølge NTB.

Eget katastrofeteam

JTUC-Rengo, som har 6,8 millioner medlemmer fordelt på 54 forbund, etablerte 14. mars et katastrofeteam og lanserte sin egen insamlingskampanje. Organisasjonen sender også frivillige fagorganiserte og varer til de berørte områdene.

- Vi står overfor en katastrofal situasjon uten sidestykke. Jeg er redd det vil ta veldig lang tid å komme seg på fote igjen, skriver Koga i brevet til LO.

Japan har 127 millioner innbyggere. To tredeler av dem bor i byer. Bare i Tokyo er det 36,5 millioner mennesker.

Langs kysten av den nordlige delen av øya Honshu er om lag 250.000 hjemløse. De er innkvartert i alt fra gymnastikksaler til provisoriske leire med brennende oljefat som sørger for å holde kulda unna. Nesten alle har mistet noen som sto dem nær.

Faglig støtte

Rengo er en velstående organisasjon som bruker mye penger på internasjonalt solidaritetsarbeid. I LOs vurdering ligger det at når organisasjonen setter i gang sin egen innsamlingsaksjon, så er det en klar indikasjon på omfanget av den hjelpen som trengs i Japan. Norsk Folkehjelp har ingen samarbeidspartner i landet, så LO har nå bevilget 400.000 kroner i støtte til Rengos eget hjelpearbeid.

Fellesforbundet har allerede bevilget 100.000 til den innsamlingsaksjonen som japansk LO står bak, og forbundet oppfordrer klubber og avdelinger innen forbundet å vurdere å gi støtte til innsamlingsaksjonen.

Også FO bevilger penger til forbundet for offentlig ansatte i landet. FO gir 1 krone per medlem, og brorparten vil gå til Japan. Noe vil imidlertid gå til New Zealand, som også har vært rammet av jordskjelv. FO kanaliserer sin bevilgning gjennom Internasjonalen for stats- og kommuneansatte (ISKA).

Annonse
Annonse