JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britisk styrkeprøve

Lørdag starter britisk LO sin politiske motoffensiv mot den konservative regjeringens nedskjæringspolitikk. Generalsekretær Brendan Barber drømmer om en million mennesker i Londons gater.

einar.fjellvik@lomedia.no

I likhet med mange andre europeiske land brukte den britiske regjeringen store summer på å dempe virkningene av finanskrisa. Da David Camerons konservativ/liberale koalisjon overtok regjeringsmakta i fjor, lanserte den en knalltøff plan for å få økonomien i balanse igjen.

Velferdsmassakre

Generalsekretær Brendan Barber i TUC (britisk LO) har karakterisert sparepakken som «en historisk velferdsmassakre».

– For første gang i historien vil det vokse opp en generasjon som får dårligere levekår enn deres foreldre, var hans spådom i et intervju med dansk LOs nettmagasin, Ugebrevet A4 i januar i år.

Nordvest rammes hardt

<a href="https://www.buyandread.com/read/loaktuelt-20110323_000_00_00.pdf?date=20110323&readFree=true&pub=530#page=12" target="blank"> <img width="300" height="211" border="0" align="right" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03701/Once_upon_NY_3701888a.jpg" /> </a> En tredel av utgiftskuttene skal gjennomføres ved kutt i kommunebudsjettene, og de tradisjonelle industriområdene i nordvest er blant de som rammes hardest. LO-Aktuelt besøkte nylig storbyen Manchester og forstadskommunen Salford. Begge steder er arbeidsløsheten allerede over 10 %. I løpet av i år og neste år skal det kuttes 3 milliarder kroner i kommunebudsjettene. 2 600 offentlige arbeidsplasser ventes å bli borte.

– Tro mine ord. Great Britain var en gang great. Nå er det bare Britain, sukker en oppgitt gammel mann som har valgt å forlate landet – for godt.

LAST NED: LO-Aktuelts reportasje fra Manchester og Salford (pdf)

VIDEO: Se video fra demonstrasjonen i Manchester 5. mars

Første styrkeprøve

<a href="http://marchforthealternative.org.uk/" target="blank"> <img width="300" height="207" border="0" align="right" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03701/TUC_kampanjeside_3701736a.jpg" /> </a> TUC har brukt vinteren til å planlegge en storstilt og langvarig kampanje for å snu den politiske vinden som førte de konservative og liberaldemokratene inn i regjeringskvartalene. Den første styrkeprøven er morgendagens marsj. Brendan Barber tror på flere enn 100 000 deltakere og drømmer om en oppslutning på linje med demonstrasjonen mot krigen i Irak for noen år siden. Da var over en million mennesker ute i Londons gater.

LES MER: Besøk TUCs kampanjenettsted (engelsk tekst)

TUCs kritikk av regjeringens økonomiske politikk er konsentrert om to punkter:

– Sparer seg til fant: Ved å fjerne underskuddet i løpet av bare 4 år legger regjeringen opp til så store utgiftskutt av de vil undergrave mulighetene for økonomisk vekst.

– Urettferdig profil: De rike i finansnæringen, som skapte krisa, slipper unna, mens vanlige folk må betale med kutt i offentlige jobber og økt merverdiavgift.

Vekst eneste løsning

Fagbevegelsens alternativ er en politikk de de rike og næringslivet må ta mer av byrdene gjennom økte skatter, finansnæringen pålegges en egen Robin Hood-skatt og hver stein snus for å skape nye arbeidsplasser.

– Bare gjennom bærekraftig økonomisk vekst kan vi skape den velstanden som er det eneste som i det lange løp kan fjerne budsjettunderskuddet og redusere nasjonen gjeld, er TUCs budskap.

FriFagbevegelse.no kommer med bilder fra demontrasjonen lørdag ettermiddag

Budsjettunderskuddet på over 1400 milliarder kroner skal vekk i løpet av fire år.

I hovedsak skal det skje ved at offentlige utgifter kuttes med 7 600 milliarder kroner.

Resten dekkes gjennom økninger i skatter og avgifter, først og fremst merverdiavgiften.

Statsminister David Cameron har uttalt av en halv million offentlige jobber må vekk som en del av spareplanen.

Annonse

Flere saker

Annonse

Budsjettunderskuddet på over 1400 milliarder kroner skal vekk i løpet av fire år.

I hovedsak skal det skje ved at offentlige utgifter kuttes med 7 600 milliarder kroner.

Resten dekkes gjennom økninger i skatter og avgifter, først og fremst merverdiavgiften.

Statsminister David Cameron har uttalt av en halv million offentlige jobber må vekk som en del av spareplanen.