JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikeforbud i Egypt

Ett års fengsel og opptil en halv million kroner i bot for å delta i streiker og protester.

einar.fjellvik@lomedia.no

Den nye loven, som ble vedtatt av overgangsregjeringen i forrige uke, forbyr protester, demonstrasjoner, streiker og bedriftsokkupasjoner som forstyrer privat eller statseid næringsliv, eller påvirker økonomien.

De som deltar i slike aksjoner kan straffes med fengsel i inntil ett år eller bøter på opptil en halv million kroner – eller begge deler.

Også personer som oppfordrer til streiker eller protester, uten å delta selv, kan straffes med bøter på opptil 50 000 kroner.

Økonomisk nødvendighet

Overgangsregjeringen hevder tiltaket er nødvendig for å få landets økonomi på fote igjen etter protestbølgen som førte til Mubarak-regimets fall tidligere i vår. Etter planen skal streike- og protestforbudet gjelde så lenge unntakstilstanden fortsatt gjelder.

Forræderi

Både menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, den uavhengige fagbevegelsen i Egypt og internasjonal fagbevegelse fordømmer den nye loven og kaller den et brudd på internasjonalt anerkjente menneskerettigheter.

– Dette er et forræderi mot kravet om et fritt Egypt fra demonstrantene på Tahrir-plassen og et slag i ansiktet på familiene til de som døde i kampen for frihet, sier Sarah Leah Whitson, områdeansvarlig for Midtøsten og Nord-Afrika i Human Rights Watch.

Også generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen kaller loven «et forræderi mot revolusjonen» og en trussel mot utviklingen av et demokratisk Egypt. Hun minner også om at millioner av egyptiske arbeidere fortsatt jobber for luselønninger.

– Å ta fra dem streikeretten betyr å fjerne et sentralt virkemiddel for at arbeidsfolk kan oppnå økonomisk og sosial rettferdighet., skriver hun i en pressemelding.

Husk hvem som ga dere makten

Under en protestdemonstrasjon i Kairo søndag minnet lederen for det uavhengige skatteinspektørforbundet, Kamal Abou Aita, ministrene om at det var arbeidsfolks streiker og protester som brakte dem inn i deres nåværende posisjoner.

– Det er en skam at dere nå brenner skipene som brakte dere dit dere er i dag, sa Abou Aita, som krevde at anti-streikeloven blir opphevet.

Enslig støttespiller

Bare fra ett hold har overgangsregjeringen kunne innkassere støtte for sitt streike- og protestforbud. Den gamle, regimetro fagbevegelsen har hilst tiltaket velkommen.

Annonse

Flere saker

Annonse