JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler snarlig avklaring

KrF-leder Knut Arild Hareide regner med at sonderingene vil bli avsluttet med det første, kanskje allerede i fredag.

Også påtroppende statsminister Erna Solberg (H) håper på avklaring.

- Det hadde vært fint, men vi får se. Det viktigste er å skape et godt resultat, ikke hvilken tidstabell vi har, sa Solberg til NTB da hun var på vei inn heisen til komitéhuset på Stortinget fredag formiddag.

Valgvinnerne Høyre, KrF, Venstre og Frp har stengt av den femte etasjen, der de sitter og sonderer på ellevte dagen. Det er ventet at Venstre og KrF skal få svar på kravene partiorganene finslipte under onsdagens møter. Hvor langt Høyre og Frp er villige til å strekke seg, vil avgjøre om landet får en firepartiregjering eller ikke.

– Les også: Hareide i heisen

- Vi nærmer oss en avklaring. Jeg er sikker på at vi vil se en løsning en av de nærmeste dagene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han ankom sonderingene som startet klokken 10.

Også Hareide har håp om at fredagen kan bli den siste og avsluttende dagen, og KrF-lederen var innstilt på lange møter.

- Det blir helt sikkert en lang dag, sier han.

Hvor vidt partiene vil møte pressen fredag er uklart. Men på et eller annet tidspunkt vil det bli klart om det settes strek eller om sonderingene fortsetter i helgen og kanskje også ut i neste uke, slik Venstre-leder Trine Skei Grande har åpnet for.

Venstre og KrF håper å få nye innrømmelser fra samarbeidspartnerne sine innen viktige spørsmål som klima, asyl, familie- og distriktspolitikk. Men dersom de to største ikke kommer de to minste i møte, vil sentrumspartiene høyst sannsynlig innta rollen som opposisjonspartier de neste fire årene.

– Les også: Erna hindret sonderingshavari

Høyre-leder Erna Solberg vil nok strekke seg langt for å ha alle fire partiene med i regjering, slik hun har ønsket hele tiden, men den samlede kostnadsrammen setter klare begrensninger.

- Det er politisk utpressing som pågår, sier en sentral kilde med kjennskap til sonderingene til Dagbladet.

Særlig KrF har kostbare krav om landbruk, distriktspolitikk og bistand. Samtidig har KrF og Venstre samme utgangspunkt som før valget: Begge foretrekker en trepartiregjering med Høyre og vil helst slippe å ha med Fremskrittspartiet. Kilder i KrF som er mot samarbeid med Frp, mener sentrumspartiene bør presse Høyre til å velge: Sentrumspartiene eller Frp.

– Les også: D-dagen ble utsatt

I Frp fnyses det av tanken på en regjering uten at de er med.

- Det er en hån mot velgerne dersom Erna Solberg danner regjering med to borgerlige partier med til sammen 19 mandater framfor Frp med 29, sier en kilde til Dagbladet.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse