JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale på Holship Norge

Etter seks timer hos Riksmeklingsmannen ble partene enige om å inngå tariffavtale på Drammens-bedriften Holship Norge AS.

ane.borrud@lomedia.no

- Dette var full seier for oss, og det viser at det lønner seg å være organisert og stå sammen, sier forbundssekretær Lise Myrvold.

Opptrapping på lønna

Fra og med i morgen, 1. april, er de ansatte i bedriften omfattet av tariffavtalen ”Renhold på land i egen regi”. Fram til i dag har det ikke vært noen tariffavtale på bedriften. Det har vært gjort forsøk tidligere på å få tariffavtale på plass, uten at det har lyktes. Denne gangen er avtalen i boks.

- Løsningen ble at tariffavtalen gjelder fra i morgen, på alle punkter, bortsett fra i § 2a, om lønnsbestemmelsene. Vi ble enige om at det skal foregå en opptrapping av lønningene. Fra i morgen av vil de ansatte få 90 prosent av tarifflønna. Fra 1. mai neste år skal de ha 94 prosent, og 97 prosent fra mai 2013. Fra 1. mai 2014 skal de ansatte ha full tarifflønn, forteller forbundssekretæren.

Tillitsvalgt fornøyd

Tillitsvalgt i Holship AS, Thure Hjertås, er fornøyd med resultatet.

- Selvfølgelig så ønsket vi oss 100 prosent fra dag en. Men nå har vi avtalen på plass. Og allerede i påsken vil de skal jobbe få dobbelt betalt på fire røde dager. Bare der har vi tjent inn medlemsskapet og vel så det, sier Hjertås.

I tariffavtalen står det at ”for tilsagt arbeid på 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, 1. og 17.mai, Kristi Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag og 1. og 2. juledag betales i tillegg til dagnormen 1 timelønn for hver arbeidet time”. Uten tariffavtalen hadde ikke de ansatte hatt krav på ekstra betalt noen disse dagene, med unntak av 1. og 17. mai.

Hjertås peker også på at de ansatte vil få et solid lønnsløft allerede fra i morgen av. For uten tariffavtale har de ansatte hatt en timelønn som var 20 kroner lavere i timen enn tarifflønna.

Tok hensyn til begge parter

Også daglig leder i bedriften, Kent Ranners, er fornøyd.

- Dette var et resultat som tok hensyn til begge parter. Nå vil ekstraomkostningene vi vil få ved å ha tariffavtale bli spredt over en periode, sier han.

Ranners var med på forrige forsøk på å få til en tariffavtale ved bedriften i 2005.

- Har dere endret syn på å ha tariffavtale siden forrige runde?

- Man kan vel si at vi har blitt mer voksne som virksomhet. Dessuten var det mye steilere fronter i 2005. Ved forhandlingene i dag var det en fin tone, og vi var alle innstilt på å finne en løsning, slår Randers fast.

Annonse

Flere saker

Annonse