JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

"Duskedamer for markedsliberalismen"

– Postens ledelse framstår som duskedamer for en ekstrem markedsliberalisme, sier Odd Christian Øverland, leder i Postkom. Han mener Posten bagatelliserer konsekvensene av EUs 3. postdirektiv.

may.berg@lomedia.no

Øverland påpeker at Postens egne beregninger viser at Posten Norge vil miste 40 prosent av forretningsposten dersom brevpostmarkedet blir fullt liberalisert, slik EUs 3. postdirektiv forutsetter.

– Vi er derfor forundret over at Posten Norge bagatelliserer konsekvensene av postdirektivet. Det eneste logiske er at de ønsker å benytte liberaliseringen som brekkstang for ytterligere å nedbemanne og gi dårligere lønnsutvikling for de ansatte i Posten. Vi frykter at ledelsen vil øke antall midlertidig ansatte, og andelen innleid arbeidskraft, sier Postkom-lederen med Adecco-skandalene friskt i minne.

Ikke bekymret

I forrige uke uttalte kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme, til Dagens Næringsliv at Norge har lite å frykte fra EU-direktivet.

– Den største utfordringen for Posten er overgangen fra A-post til elektronisk post, sier Gjølme.

Gjølme avviser at liberalisering av postmarkedet vil svekke enhetsportoen.

– Uansett om vi innfører postdirektivet eller ikke, mener vi at Posten vil utvikle seg i forhold til brukerbehov og at brevmengden vil halveres i 2020, sier Gjølme.

– Politisk aktør

Øverland mener at Posten Norge framstår som politisk aktør i saken om postdirektivet, noe han mener regjeringen som eier bør reagere på.

– Ledelsen bagatelliserer et direktiv som vil føre til dårligere og dyrere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt i distriktene. Ledelsen hevder at dette ikke behøver å bli utfallet, men glemmer da å fortelle at det forutsetter statlig støtte til Posten Norge på flere milliarder pr år, sier Øverland.

Styremedlemmer reagerer

Ansatterepresentantene i styret i Posten Norge går i en pressemelding i dag ut og korrigerer det de hevder er faktiske feil om Posten som er formidlet i media i debatten om postdirektivet.

"Det har blitt påstått at staten subsidierer postomdelingen i Norge med en halv milliard i året, og at beløpet er stadig økende. At slike påstander er faktamessig fullstendig feil, kan enhver selv lese i årsrapportene fra styret i Posten Norge AS for 2008, 2009 og 2010", heter det i pressemeldingen, som er undertegnet Paul Magnus Gamlemshaug, Judith Olafsen, Sigbjørn Molvik og Annemarie Elstner.

"Fakta viser at behov for statlig kjøp til dekning av ulønnsomme posttjenester i 2008 var 270 millioner, og altså langt fra en halv milliard. Fakta viser også at utviklingen senere er motsatt av det som er blitt påstått, for ifølge årsrapportene så er behovet blitt redusert til 211 millioner i 2009, altså enda lenger fra den halve milliarden som har vært påstått i media. Hvor mye Posten skal tilbakebetale i 2011 for året 2010 er ennå ikke avklart, så det endelige behov for statlig kjøp i 2010 er foreløpig ukjent", skriver de fire styremedlemmene, som forventer at behovet for statlig kjøp vil bli ytterligere redusert i 2010/2011.

Annonse
Annonse