JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Små, små skritt mot likelønn

Lønnsforskjellene mellom menn og kvinner ble mindre i fjor, men noe stort likelønnsløft ble det ikke.

einar.fjellvik@lomedia.no

I går la det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene fram sin endelige rapport om lønnsutviklingen i fjor. Den forteller at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn krympet med et halvt prosentpoeng i fjor. Heltidsansatte kvinner tjener nå i gjennomsnitt 87,2 % av menns lønn.

LAST NED: Beregningsutvalgets rapport (pdf)

Likelønnsoppgjøret

Både før og under lønnsoppgjøret i fjor var likelønn et sentralt tema. I LO/NHO-området endte man med en løsning der en tredel av de sentrale lønnstilleggene ble satt av til lokale lav- og likelønnspotter. Disse skulle brukes til å rette opp kjønnsbaserte lønnsforskjeller i bedriftene. I andre tariffområder valgte man å heve minstelønnssatsene kraftig for å gi et løft til lavlønte kvinner.

Beregningsutvalgets oppsummering av denne likelønnsoffensiven er meget nøktern. Utvalget konstaterer at lønnsforskjellene mellom menn og kvinner ble redusert i nesten alle forhandlingsområdene i fjor, før det konkluderer med at «endringene er allikevel ikke større enn det en vanligvis ser fra det ene året til det andre. Likelønnstiltakene i lønnsoppgjøret i 2010 kan ha hatt en effekt».

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

<img align="left" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03719/Kvinnel_nn2010_3719783a.jpg" border="0" height="348" width="728"/><br/><a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03719/Kvinnel_nn2010_3719783a.jpg"><font size="1">Se større diagram.</font></a><p/><a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03719/Kvinnel_nn2010_tab_3719792a.jpg"><font size="1">Se tallene bak diagrammet.</font></a><p><br></br></p>

Riktig retning

Sjeføkonomene i LO og Unio legger begge vekt på at utviklingen går i riktig retning:

– Når en tar i betraktning hvor sterke motkreftene er på dette området, er et halvt prosentpoeng fram på ett år er godt resultat, sier LOs Stein Reegård til FriFagbevegelse.no.

– Det er et lite steg, og det viser at vi må holde høyt trøkk på likelønnsspørsmålet framover, sier Erik Orskaug i Unio i en kommentar til Klassekampen.

Kvinnene lønnsledere

Det mest oppsiktsvekkende tallet i beregningsutvalgets rapport gjelder bygg- og anlegg. Der viser tallene at heltidsansatte kvinner nå tjener mer enn sine mannlige kolleger. Til gjengjeld utgjør ikke kvinnene mer enn sju prosent av arbeidsstokken i disse bransjene.

I de mer kvinnedominerte områdene er det skoleverket som kommer best ut. Der ligger kvinnelønna nå på 97,7 % av mennenes lønn. Helseforetakene, som har den aller høyeste andelen kvinnelige ansatte, kommer langt dårligere ut. Her ligger kvinnelønna så vidt over 80 % av mennenes lønn.

Blant stats- og kommuneansatte ligger kvinnelønningene på henholdsvis 91,3 og 93,2 % av mennenes lønn.

Olje og bergverk mest fram

I et litt lengre tidsperspektiv er det olje- og bergverksnæringen som har tatt de lengste skrittene i retning likelønn. Siden 2001 er lønnsgapet mellom kvinner og menn minsket med 9,5 prosentpoeng.

Finans verstingen

I fjor, som tidligere år, var finansnæringen verstingen på likelønn. Dette er også den næringen som har tatt de lengste skrittene i retning av større lønnsforskjeller mellom menn og kvinner siden 2001. Den gangen tjente kvinnene i finansnæringen i gjennomsnitt 73,1 % av mennenes lønn. I fjor var tallet 69 %.

Annonse

Flere saker

Annonse