JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

By og land mot postdirektivet

Et overveldende flertall av delegatene på Arbeiderpartiets landsmøte er for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot EUs tredje postdirektiv.

may.berg@lomedia.no

Øverland: – Ingenting å hente i Brussel

Posthornet har vært i kontakt med de fleste av fylkeslagene i Arbeiderpartiet de siste dagene.

15 av i alt 19 fylkeslag – med 219 av i alt 300 delegater – drar til Oslo med mer eller mindre forpliktende vedtak mot postdirektivet i kofferten.

Seks fylkeslag har årsmøtevedtak som binder dem til å stemme for bruk av reservasjonsretten. Ni fylkeslag har vedtak eller anbefalinger fra mindre forpliktende fora.

Hordaland er blant fylkespartiene som har et klart årsmøtevedtak mot postdirektivet.

– Jeg tar det for gitt at delegasjonen stemmer i tråd med årsmøtevedtaket, sier Sveinung Valle, leder i Hordaland Arbeiderparti.

Troms bestemmer seg i kveld

Troms Arbeiderparti blir sannsynligvis det sekstende fylkeslaget som anbefaler regjeringen å bruke reservasjonsretten. Troms-delegasjonen, med sine 12 delegater, har intet mandat fra fylkespartiet når det gjelder postdirektivet.

– Vi kommer til å behandle saken i kveld, og jeg regner med at vi kommer til å binde delegasjonen til et vedtak, sier Eskild Johansen, fylkessekretær i Troms Ap.

– Jeg har en god følelse for at Troms-delegasjonen sier nei til postdirektivet, sier Roger Bruer, Postkoms kretsleder i Troms og Finnmark, som har møtt i samarbeidskomiteen i Troms og snakket om postdirektivet.

Når Troms har sagt sitt, gjenstår tre fylkeslag som ikke har tatt standpunkt forut for landsmøtet. Det er Nord-Trøndelag, Oslo og Akershus. Ifølge Dagsavisen, heller de fleste delegatene også her mot et vetokrav.

Avgjøre eller utsette

Regjeringspartnerne SV og Senterpartiet har for lengst tonet flagg; de er for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å stoppe liberaliseringen av det norske postmarkedet.

For noen dager siden gikk LO tungt inn på vetotilhengernes side.

Det avgjørende slaget kan komme til å stå på Arbeiderpartiets landsmøte, som åpner i morgen.

Mye tyder likevel på at partiledelsen, som ikke ønsker at landsmøtet skal binde dem til masten med et nei-vedtak, kommer til å gå for å utsette voteringen.

Saken kan bli oversendt sentralstyret, med tanke på å oppnå et kompromiss med EU.

– Finne gode løsninger

– Vi har håndtert vanskelige EU-direktiver før og kommet fram til gode løsninger. Det er jeg overbevist om at vi skal klare for dette direktivet også, sa statsminister Jens Stoltenberg da han i dag møtte pressen foran landsmøtet.

Stoltenberg understreket at det er full enighet i Arbeiderpartiet og regjeringen om å sikre enhetsportoen, gode landsdekkende posttjenester og ryddige arbeidsforhold for de ansatte.

– Vi kommer ikke til å godta noe direktiv som truer enhetsportoen og arbeidsforholdene for de ansatte, sa Stoltenberg.

Akseptere utsettelse

Ifølge Klassekampen, kan motstanderne av direktivet være villig til å akseptere at behandlingen blir utsatt.

– Vi kan gjerne diskutere akkurat hvordan saken skal behandles. Det viktigste er ikke hvordan vedtaket gjøres, men at resultatet blir riktig, sier leder Oppland Ap Kjersti Stenseng.

Det vil være historisk dersom regjeringen ender opp med å reservere seg mot EUs tredje postdirektiv. Det blir i så fall første gang Norge utfordrer EØS-avtalen på denne måten.

EU kan komme til å gjennomføre mottiltak.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kan et tenkelig utfall bli at direktivet som omhandler telekommunikasjon blir satt ut av spill.

Det kan føre til at norske mobilabonnenter igjen må betale høyere pris enn andre europeere når de ringe hjem eller sender sms fra et EU-land.

Motstanden er sterk mot EUs postpolitikk i Arbeiderpartiet, men partitoppene har lang øvelse i å snu en forsamling.

Jonas Gahr Støre Støre lyktes ikke, da han forsøkte å snakke årsmøtet i Møre og Romsdal Arbeiderparti bort fra å vedta et nei til postdirektivet.

Mange delegater står fritt

Østfold-delegasjonen på 15 delegater har en anbefaling fra Østfold Arbeiderparti om å stemme for å bruke reservasjonsretten.

– Jeg tolker det slik at det er enighet i delegasjonen. Men jeg vil ikke se bort fra at det kan skje ting på landsmøtet som gjør at noen endrer standpunkt. Hver delegat står fritt i alle saker, sier Signe Øye, leder i Østfold Arbeiderparti.

Eva Kristin Hansen, stortingsrepresentant og leder i Sør-Trøndelag Arbeiderparti, synes det er vanskelig å forutsi hva landsmøtet ender opp med å vedta når det gjelder postdirektivet.

– Mye er opp til redaksjonskomiteen og hva de legger fram for landsmøtet til votering, sier Hansen, som sier at det er en selvfølge at hennes delegasjon kommer til å følge årsmøtevedtaket og stemme mot postdirektivet.

Annonse

Flere saker

Annonse