JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke beroliget av Huitfeldt

Kulturlivet er ikke beroliget av kulturministerens forsikringer om at Kulturløftet ligger fast. De fortsetter aksjonen mot Rogaland Aps forslag om å endre fordelingen av tippemidlene.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Aksjonen fortsetter med full styrke til forslaget trekkes, sier Anders Hovind, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, til FriFagbevegelse.no.

I løpet av de to dagene aksjonen har 11 750 personer gitt sin støtte til kravet om at Arbeiderpartiets landsmøte må avvise forslaget om å gi mer av tippemidlene til idretten, på bekostning av kulturlivet.

Fatalt på lang sikt

På Dagsrevyen i går kveld forsikret kulturminister Anniken Huitfeldt at uansett hva partilandsmøtet vedtar om tippenøkkelen, så vil regjeringens løfte om 1 % av statsbudsjettet til kulturformål innen 2014 ligge fast. Det får ikke Anders Hovind til å senke skuldrene:

– På kort sikt vil nok ikke en endring av tippenøkkelen være noen katastrofe. Problemet er at Kulturløftet finansieres over statsbudsjettet. Det er avhengig av politisk vilje, mens tippemidlene er en fast overføring som ikke er avhengig av politiske konjunkturer. På lengre sikt vil derfor en endring av tippenøkkelen få fatale følger for kulturlivet, mener mfo-nestlederen.

Samlet kulturnorge

Til sammen 30 organisasjoner med tilknytning til kulturlivet står bak aksjonen. Deres krav er at kulturlivet får beholde sin nåværende andel av tippemidlene og at Kulturløftets mål om 1 % av statsbudsjettet til kulturformål innen 2014 må ligge fast.

«Vi unner idretten et løft, men mener dette må skje via statsbudsjettet og ikke gjennom å fullstendig kaste om på pengene som kommer fra tippeoverskuddet, skriver organisasjonene på sin aksjonsside på nettet. Der samler de også underskrifter til støtte for sin sak.

DELTA: Her kan du lese mer om aksjonen og støtte den med din underskrift

Store beløp

I dag fordeles overskuddet fra Norsk Tipping slik:

– Idrett: 45,5 %

– Kultur: 36,5 %

– Humanitære formål: 18 %

Rogaland Ap har foreslått å endre fordelingsnøkkelen slik:

– Idrett: 64 %

– Kultur: 18 %

– Humanitære formål: 18 %

Blir forslaget vedtatt av Ap-landsmøtet – og gjennomført av regjeringen – vil det bety at 630 millioner kroner hvert år flyttes fra kulturformål til idrettsformål.

Annonse
Annonse