JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framskynder fristen

Partene i frontfagsmeklingen har blitt enige om å framskynde meklingsfristen. Den nye fristen er satt til arbeidsdagens slutt, klokka 16.00. Også en mulig streik vil da starte tidligere.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

togny.hasaas@lomedia.no

Det har lenge vært enighet om at mekling utover natten er svært uheldig og kan føre til at resultatet ikke blir så bra for partene som mulig. Nå har Fellesforbundet og Norsk Industri også valgt å ta hensyn til de langvarige helseskadene intensivt nattarbeid gir.

Kompliserte saker

Alle som har arbeidet tett med meklingene, synes det har vært en unødig fysisk påkjenning å prøve å løse kompliserte spørsmål etter midnatt.

Som en prøveordning har derfor partene blitt enige om at klokka 16.00 får holde. Da vil en selv om en mekler på overtid, kunne nå ut til bedrifter og fagorganiserte på kvelden i stedet for om morgen.

Helserisiko

Forskning utført av Stami, Statens Arbeidsmiljøinstitutt, viser at nattarbeid fører til økt helserisiko, blant annet for brystkreft og prostatakreft. Flere krefttilfeller blant veteraner fra frontfagsmeklingen har gjort at partene nå har skjønt alvoret.

Også pressekorpset som dekker arbeidslivet har over år fått store helseplager som følge av lange nattlige økter under de vårlige tariffoppgjørene.

I en felles pressemelding fra Fellesforbundets Arve Bakke, Stein Lier Hansen fra Norsk Industri og riksmekler Nils Dalseide går det fram at alle tre er enige om at 1. april er en fin dag for å gjennomføre en slik reform.

Annonse
Annonse