JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK vil lovfeste rett til heltid

LO-sekretariatet foreslår at retten til heltid skal styrkes. – LO må gå inn for lovfesting, slik det står i dagens handlingsprogram, framholdt HK-delegat Kristine Larsen på LO-kongressen lørdag.

lene.svenning@lomedia.no

Ufrivillig deltidsansatte er i praksis arbeidsledige, framholdt Larsen.

- De får lavere livsinntekt, manglende karriereutvikling, dårligere tilbud om etter- og videreutdanning, og til syvende og sist dårligere pensjon når de kommer så langt, sa hun.

Ifølge Larsen jobber bare 28 prosent av de ansatte i varehandelen heltid, resten jobber deltid. Blant de deltidsansatte, ønsker mer enn 25 prosent mer arbeid. Ufrivillig deltid er ikke bare et problem i varehandelen, men gjelder også andre yrkesgrupper som vektere, renholdere, kokker, servitører og helsearbeidere.

Kjønnsdelt arbeidsliv

Larsen pekte på at ufrivillig deltid først og fremst gjelder kvinner. Hun viste til en byggevarebutikk vegg i vegg med en dagligvarebutikk med samme eier. I førstnevnte er det nesten utelukkende mannlige ansatte i heltidsstillinger, mens det i nabobutikken jobbet en overvekt av kvinner i deltidsstillinger.

- Vi må få bukt med det kjønnsdelte arbeidslivet, sa Larsen fra talerstolen.

- Vi må sikre at alle får muligheten til å leve et økonomisk selvstendig liv. Vi må sikre at kvinner ikke blir de store taperne når de en dag går av med pensjon, sa Kristine Larsen.

For svak formulering

HK-delegaten viste til at det i handlingsprogrammet vedtatt på forrige LO-kongress står at LO vil lovfeste rett til heltid. LO-sekretariatet har imidlertid i sitt forslag til nytt handlingsprogram moderert dette til «retten til fast heltidsansettelse må styrkes i lov- og avtaleverket».

Larsen ba kongressen støtte HKs forslag om å endre denne setningen tilbake til «må lovfestes».

- Vi kan ikke fire på vårt krav om lovfestet rett til heltid, avsluttet hun, til stor applaus fra salen.

Annonse
Annonse