JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Het EØS-debatt på LO-kongressen

Fagforbundet fortsetter å kjempe for å ta arbeidslivet ut av EØS.

eline.lonna@lomedia.no

simen@lomedia.no

Fagforbundets Kjelfrid Blakstad reiste forslaget om at arbeidslivsreglene tas ut av EØS-avtalen - slik det var varslet på forhånd at Fagforbundet kom til å gjøre. Sammen med uttalte EØS-kritikere fra Fellesforbundet og Handel og Kontor er Fagforbundets delegater en tung gruppe delegater som ønsker en skjerping av EØS-vedtaket. Sindre Humberset fra Handel og Kontor var heller ikke fornøyd med at det sterkt EØS-kritiske vedtaket fra Handel og Kontors landsmøte ble definert som "ivaretatt" av Sekretariatet.

- Det vedtaket gikk betydelig lenger. Jeg sender dette videre til redaksjonskomiteen, sa Humberset.

Også fra Steffen Høiland ble det lagt konkrete EØS-forslag på bordet:

- EØS-avtalen må reforhandles, ikke bare på arbeidslivsfeltet.

De endelige forslagene fra redaksjonskomiteene kommer ikke på bordet før tirsdag morgen, på Kongressens siste dag. Men allerede lørdag var tautrekkingen i gang på EØS-saken. Det er usikkert om EØS-motstanderne i redaksjonskomiteen kommer til å ta dissens og opprettholde sine forslag, eller om det ender med et samlet forslag som skjerper forslaget fra Sekretariatet noe.

Høiland, som kommer fra LO Rogaland og Fellesforbundet, gjenreiste dermed et forslag fra LO i Rogaland. Forslaget ble silt vekk i oppkjøringen til Kongressen, men er igjen lagt på bordet.

- EU-skuta er på vei ned, i et mørkeblått hav. Norske industriarbeidere er bundet til masta, sa Høiland til applaus fra salen.

Han mener EØS slik avtalen fungerer i dag, er en trussel mot faglige rettigheter og demokrati i Norge. I forslaget han vil at LO-Kongressen nå skal ta stilling til heter det at «det norske samfunnet er tuftet på en helt annen ideologi og helt andre verdier, enn markedsliberalismen som rår i Brussel.

- Derfor må områder som er viktige for den norske samfunnsmodellen, som arbeidsliv, offentlig sektor og forvaltning av naturressurser, tas ut av EØS-avtalen.

- Ofte framstilles EØS som et være eller ikke være for norsk industri. Jeg kommer fra Norges kanskje viktigste industrifylket i landet, og vi kjøper ikke dette argumentet. Det er skremselspropagada.

Høiland fikk raskt motbør fra Rune Krutå:

- Vi kan ikke spille lotto med norske eksportindustriarbeidsplasser. Avtalen sikrer at norske bedrifter har nettopp likeverdige vilkår og markedstilgang. Derfor må Kongressen vedta den innstillingen som ligger der fra Sekretariatet – at regjeringen styrer på grunnlag av EØS.

Roar Abrahamsen fra Fellesforbundet supplerte:

- Settes avtalen i spill, settes våre arbeidsplasser i spill. Å kreve arbeidslivet ut av EØS er helt urealistisk, og det tror jeg de fleste som krever det også vet. Det er så godt som en oppsigelse av EØS, sa Abrahamsen.

EØS-debatten har rast i LO de siste årene. Flere forbund har i sine forslag til handlingsprogram gjort krav på at arbeidslivet tas ut av avtalen. Tor Arne Solbakken understreket tidligere i dag at LO bekjemper sosial dumping innenfor EØS, og at de som ønsker fri flyt kan slås tilbake. Solbakken mener Norge har det handlingsrommet man trenger i avtalen.

Under debatten som nå er i gang, møter sekretariatets innstilling motstand. El & IT Forbundet ønsker å ta arbeidslisspørsmål ut av EØS-avtalen

- Det har blitt hevdet at vårt forslag vil føre til at Norge skal ut av et felles arbeidsmarked i Europa. Det har aldri vært intensjonen i vårt forslag å gå fra fire til tre friheter, men tvert imot til fem, sa El & IT-forbundets Jan Olav Andersen.

Han vil at Norge skal ha større muligheter til å hindre sosial dumping. Andersen mener det han kaller EUs markedsliberalisme må finne seg i vikeplikt i forhold til norske lover.

- Derfor er det nødvendig å presisere det bedre og gå lenger enn det sekretariatet gjør, mener Andersen.

Også lederen av LO i Oslo, Roy Pedersen, gikk hardt ut mot EØS-avtalen fra talerstolen.

- EØS-avtalen er som å ha enda et høyreparti og NHO i norsk arbeidsliv. Arbeidslivet må tas ut av EØS, fastslo Pedersen.

Nina Galta fra HK brukte også sin tid på talerstolen til å forsvarer EØS-avtalen:

-Når Europa sliter, skal virkelig LO sette seg helt på sidelinjen og være seg selv nok? Hvor er fellesskapet? Nei, vi må heller bruke handlingsrommet bedre, samt vetoretten når det trengs, sa Galta i sitt innlegg.

Hun mener at det å gå ut av EØS-avtalen signaliserer at man ønsker mindre europeisk samarbeid.

-Vi kan ikke gå med skylapper for det som skjer ellers i Europa. Vi må samarbeide, sier Nina Galta.

Lars Johnsen tok opp Transportarbeiderforbundets forslag om at EØS-avtalen må sies opp og erstattes med en frihandelsavtale.

- Vår tilknytning til EØS-avtalen gjør at alle deler av samferdselssektoren angripes. Og når en frihandelsavtale vil gi samme markedsadgang som nå vil det gi gevinst å få en annen avtale, sier Johnsen.

Han brukte flere eksempler på det han mener har vært direkte konsekvenser av EØS-avtalen:

– Angrepene på havnearbeiderne gjennom EUs havnedirektiv og undergraving av ILO-konvensjon 137.

– Sosial dumping i godsbilsektoren med lønninger helt ned i 20-25 kroner timen. Bilmateriellet er blitt dårligere.

– Anbudsregimene inne buss og renovasjon. Undergraving av lønns- og arbeidsvilkår.

– Økt vikarbruk på lager og terminaler.

- At vi må helt til Høyesterett for å få slått fast at det er norske tariffavtaler som gjelder i Norge er en kraftig advarsel. Vi kan ikke være trygge på at tariffavtalene og ILO-konvensjonene er det som skal gjelde her i landet før EØS-avtalen har opphørt, sier Lars Johnsen.

Annonse

Flere saker

Annonse