JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig sektor til salgs

– Det er ingen tvil om at det nå blir et mye tydeligere press på privatisering i årene som kommer, mener Linn Herning, rådgiver i For Velferdsstaten.

De borgerlige partiene har sagt at de prioriterer nedsalg i Statoil, Statkraft og vil ha endringer innen jernbanen. Herning har jobbet mye med helsesektoren, som var en av de store sakene i valgkampen.

– Hvis man spør befolkningen om holdninger, har det mye å si hvilke ord man bruker, sier Herning, og bruker eksempler fra en av spørreundersøkelsene som ble presentert i valgkampen.

– På spørsmålet «ønsker du større valgfrihet i helsesektoren?» vil flere svare ja enn om formuleringen er «ønsker du kommersielle aktører inn i helsetjenesten?», sier hun.

Konsern og makt

Det er viktig å snakke om maktforhold, mener Herning. Store konsern er bevisste sin makt og posisjon. Argumentet fra høyresida er at det ikke har noe å si hvem som leverer tjenestene så lenge de er like gode høres tilforlatelig ut, men stemmer ikke.

– Offentlige tjenester er fundamentalt ulikt privat sektor. Det er helhetlig samfunnsansvar til forskjell fra lønnsomhet i en enkelt virksomhet. Det mest sentrale skillet i dag går ikke kun mellom privat og offentlig, men om det er styrt av behov eller profitt.

– Dårligere arbeidsforhold

Hva betyr lavere pris for enkelttjenester for samfunnet? Innen skole, barnehage og helsetjenester er personalkostnadene 80-90 prosent. Det betyr at lavere pris fører til kutt i lønn, pensjon og bemanning.

– Kommersielle aktører har dårligere arbeidsforhold, lønn og pensjon. De får sugerør i fellesskapets kasser, og det blir dårligere kontroll med tjenestene.

Dessuten koster det mye å konkurranseutsette tilbud uten at det tas med i kostnadene. Anbudene skal utformes, sendes ut og vurderes. En Fafo-undersøkelse viser at ingen av kommunene som er tatt med har oversikt over de totale kostnadene.

Potensielle innsparinger slår ikke til. En beregnet innsparing på 600-900 millioner kroner årlig ved å slå sammen sykehusene i Oslo. I 2012 gikk Oslosykehusene med 700 millioner kroner i underskudd.

– Hvis vi ser på hva som er lovet og de virkelige innsparingene er det ofte et hav av forskjell.

Ambisjoner

En rødgrønn politikk for en framtidsrettet offentlig sektor bør inneholde et offentlig eierskap med politiske ambisjoner.

– Prinsipper for at alle skattefinansierte velferdstjenester skal drives uten profitt, og en ledelse basert på medbestemmelse og tillit er en retning å gå i, sier Linn Herning.

Annonse
Annonse