JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeboring – eller ikke?

LOs ledelse har ikke tatt sjansen på å ta klar stilling i spørsmålet om oljeutvinning i nord, fordi forslagene til handlingsprogrammet på dette punktet spriker i alle retninger. I debatten på Kongressen var det stort sett bare motstandere av konsekvensutredning som gikk på talerstolen.

randi@lomedia.no

Sekretariatet safer ved å videreføre kompromisset fra forrige kongress: LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger med sikte på olje- og gassproduksjon i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak.

- Da er vi på trygg grunn, når vi viderefører føre-var-politikken, sa nestleder Tor-Arne Solbakken i sin innledning til debatt om handlingsprogrammet.

Dette er likevel mer enn klart nok i retning ja til oljeutvinning i Lofoton, Vesterålen og Senja, mente en god del av delegatene.

For eksempel Knut Eriksen, en HK-delegat nordfra. Han sa at det ville være hasardiøst spill med fiskeriressursene, og advarte mot å la seg lure av ordet «konsekvensutredning».

Eriksen viste til en fersk rapport fra Havforskningsinstituttet, som viser at 70 prosent av alle fiskeslag – ikke bare torsken – passerer forbi Lofoten, Vesterålen og Senja. Som larver og yngel, fisk i sin mest sårbare periode.

- Det er rett og slett ikke plass til begge næringer i dette området. Da må de som jobber under evighetens perspektiv ha forrang, nemlig fiskeriene. Og derfor må vi unnta disse områdene fra konsekvensutredning og utvinning, sa han engasjert.

Også Fagforbundets Hilde Kristin Bernhardsen, også hun nordfra, gikk inn for å spare natur og miljø for rask oljeutvinning. Hun pekte på at det ligger potensial for like mange arbeidsplasser ved å utvikle fornybar energi som å fortsette dagens tempo i oljeutvinning.

- Fornybar energi er det eneste valget vi har, sa Bernhardsen.

Rune Pettersen og Fellesforbundet ser saken fra motsatt side. Nordlendingen var svært fornøyd med at Arbeiderpartiets landsmøte hadde åpnet for konsekvensutredning. En kunnskapsbasert politikk basert på før-var-prinsippet, som han sa i debatten. Han vil ha utvikling på nordnorsk sokkel, i samarbeid med fiskerier og reiseliv.

Utgangspunktet til Pettersen er framtidsutsiktene for Nordnorge. Det er stagnasjon i folketall.

- Vi klarer ikke å snu dette om vi bare fortsetter med tradisjonelle næringer. Fangstkvotene øker, men tallet på fiskere faller. Ungdom i nord roper etter nye, utfordrende jobber. Og håpet om oljeutvinning skaper forventninger. Og både Snøhvit, Norne og nå Skarv har gitt positiv utvikling.

Vi har ikke råd til flere utsettelser. Gi ungdommen grunnlag for optimisme, slik at de kan vende tilbake til egen landsdel, oppfordret han.

Annonse
Annonse