JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suhr rydder i søndagssurr

HK ber LO-kongressen om hjelp til lovvern mot søndagsarbeid, og forsikrer om at forbundet ikke har gitt opp kampen mot utvidete åpningstider.

lene.svenning@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

HK-delegat John Thomas Suhr frykter konsekvensene dersom alle butikker kan holde søndagsåpent. Det vil gå ut over de varehandelsansattes fritid. I tillegg frykter han at det vil føre til et press på at også andre yrkesgrupper må jobbe sju dager i uka; vektere, renholdere, ansatte på lager og i transportbransjen.

- Dette er den kollektive fritiden vi har til å delta innen idrett, kultur og til å være sammen med familien, sa Suhr fra talerstolen lørdag kveld.

Ikke gitt opp kampen

HK-delegaten ville rydde opp i det han kalte forvirring rundt hva HK mene om søndagsåpne butikker.

- Jeg kan forsikre; vi har ikke gitt opp kampen mot søndagsåpne butikker, sa Suhr og høstet stor applaus fra salen.

- Tvert i mot har vi full enighet om å kreve at også varehandelsansatte skal omfattes av forbudet mot natt-, søndags- og helligdagsarbeid. Slik er det faktisk ikke i dag. I dag er det Lov om helligdagsfred som sikrer den store majoriteten av varehandelsansatte fri hver søndag. Nå mener vi det er på tide at arbeidsmiljøloven også sikrer oss søndagsfri, sa han.

Likhet for loven

Ifølge arbeidsmiljøloven må arbeidsgivere og tillitsvalgte bli enige om at de ansatte kan jobbe etter klokka 21 på hverdager og 18 på lørdager. Varehandelen er imidlertid unntatt fra denne bestemmelsen. Det vil HK gjøre noe med. Derfor ber de om LO-kongressens støtte til at denne bestemmelsen også skal gjelde i handelen.

- Vi krever likhet for loven, ei lønn å leve av og en arbeidstid å leve med, sa John Thomas Suhr

Annonse
Annonse