JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompromiss om postdirektivet

Det går mot at partiledelsen klarer å avverge at landsmøtet i Arbeiderpartiet vedtar et krav om å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet. Postkom er likevel fornøyd, fordi forbundet får garantier for sine krav.

may.berg@lomedia.no

Den enstemmige innstillingen som redaksjonskomiteen har framlagt, sier at man skal sikre seks dagers omdeling i hele landet, at enhetsportoen opprettholdes og at de ansattes lønns- og arbeidsvilkår ikke svekkes.

"Dersom disse forutsetningene ikke lar seg innfri, forutsetter Arbeiderpartiet at Norge skal benytte seg av reservasjonsretten", heter det i redaksjonskomiteens innstilling som det skal stemmes over i formiddag.

SE OGSÅ: Redaksjonskomiteens innstilling - s 36 (PDF-format)

Dermed ser det ut til at ledelsen i Arbeiderpartiet slipper prestisjenederlaget ved å få et landsmøtevedtak mot seg, og får det handlingsrommet man har bedt om for å forsøke å få til en løsning med EU.

Samtidig har LO og ikke minst Postkom, som i årevis har drevet sin kampanje mot innføring av det 3. postdirektivet, fått sitt.

Landsmøtet kommer til å vedta en uttalelse som garanterer mot sosial dumping, og for at Norge skal opprettholde et posttilbud minst på dagens nivå.

Under sterkt press

LO og Postkom har vært under et formidabelt press fra partiledelsen under landsmøtet. LO-leder Roar Flåthen bekreftet overfor Aktuell i går at Jens Stoltenberg hadde bedt om hjelp for å snu salen.

I går holdt Postkoms leder Odd Christian Øverland fast på at han ikke ønsket at LO skulle gå med på et kompromiss, og at han forventet et vedtak i samsvar med LO-sekretariatets anbefaling om å bruke reservasjonsretten. I dag sier han seg fornøyd med garantier fra Arbeiderpartiet og frastår fra kravet om at landsmøtet vedtar et "veto" mot postdirektivet.

Fornøyd med garantier

I en pressemelding fra Postkom sier Odd Christian Øverland seg fornøyd med at forbundet har fått garantier for sine krav.

– For Postkom har det aldri vært avgjørende at reservasjonsretten skulle benyttes. Det som har vært avgjørende for oss er en garanti for opprettholdelse av lønns- og arbeidsvilkår for alle postansatte, samt å sikre befolkningen gode og likeverdige posttjenester i hele landet, som minimum er på dagens nivå også i fremtiden, uttaler Øverland.

Øverland tror fortsatt at et er umulig å innfri forbundets krav innenfor rammene av postdirektivet.

– Forutsetningen er at regjeringen framforhandler en løsning med EU hvor disse kravene blir innfridd. I realiteten må dette bety at brevpostmarkedet i Norge ikke åpnes for konkurranse, sier Øverland.

Postdirektivet har vært landsmøtets store stridstema og snakkis. 17 av Arbeiderpartiets 19 fylkeslag har gjort et vedtak mot postdirektivet i en eller annen form. En etter en gikk delegatene på talerstolen og advarte mot postdirektivet. Men til tross for et overveldende flertall mot postdirektivet i salen, ser det ut til at partiledelsen ror i land et kompromiss.

– Krevende

– Postdirektivet har vært en av de mest krevende sakene vi har jobbet med. Det har vært et betydelig engasjement fra salen, fagbevegelsen og ikke minst AUF, sa statsråd Rigmor Aasrud, leder for redaksjonskomiteen for andre politiske saker, som har hatt 650 forslag til behandling, deriblant postdirektivet.

Annonse
Annonse