JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet sa nei til postdirektivet

Motstanderne av postdirektivet reiste benkeforslag og vant avstemningen på Arbeiderpartiets landsmøte i formiddag. 181 av i alt 296 delegater stemte for at Norge skal bruke reservasjonsretten mot postdirektivet.

may.berg@lomedia.no

Det var Kristiane Berg, nestleder i Akershus Arbeiderparti som stilte benkeforslaget som resulterte i at utfallet ble et helt annet enn det kompromisset som partiledelsen ønsket, og som redaksjonskomiteen hadde arbeidet seg fram til.

– Beslutningene skal fattes i rett organ og på dagtid - i landsmøtesalen, sa Rogalands-delegaten som gikk på talerstolen og fremmet Rogalands forslag på nytt, til stor jubel fra salen.

Forslaget som Rogaland Arbeiderparti hadde sendt inn til landsmøtet lyder som følger:

Rogaland Ap krever at regjeringen bruker reservasjonsretten mot postdirektivet.

Det har i løpet av landsmøtet ikke vært noen tvil om hva det store flertallet av landsmøtedelegater har ment om saken. En etter en har delegatene gått på talerstolen og argumentert for bruk av reservasjonsretten. Og alle innleggene har blitt etterfulgt av jubel fra salen.

18 av 19 fylkeslag mot direktivet

15 av 19 fylkeslag kom til landsmøtet med vedtak eller uttalelser mot postdirektivet. I løpet av landsmøtet stilte 18 av 19 fylkeslag seg på direktiv-motstandernes side.

Like klart har det vært at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke har ønsket et landsmøtevedtak mot postdirektivet.

Kompromissforslag

– Vi har lange tradisjoner for å jobbe fram gode løsninger for vanskelige direktiver. Vi har alltid funnet løsninger, enten ved at vi har forhandlet fram nasjonale unntak eller fått til særordninger, som har gjort at vi har kunnet ivareta de hensyn vi har vært opptatt å ivareta, sa Stoltenberg da han oppsummerte denne debatten fredag.

Partiledelsen klarte å tvinge igjennom et kompromissforslag i redaksjonskomiteen som til og med var enstemmig.

Også LO og Postkom sa ja til forslaget til uttalelse som komiteleder Rigmor Aasrud presenterte fra talerstolen i formiddag.

Det Jens ikke klarte, var å banke på plass grasrota i landsmøtesalen.

Tar det med fatning

Jens Stoltenberg tar det, som for ham må være et sviende nederlag, med fatning.

- Jeg hadde helst sett at landsmøtet hadde gått inn for redaksjonskomiteens forslag. Men det er helt i orden at landsmøtet vedtar dette. Alle er enige om at vi skal sikre gode posttjenester i Norge, sier Stoltenberg til TV 2.

Annonse
Annonse