JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler streik for tariffavtale

Parma Plast ,som produserer plastprofiler og plastrør til blant annet oljeindustrien, nekter å skrive under tariffavtale med Industri Energi. Det er varslet streik over påske.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Industri Energi har krevd å få til tariffavtale med bedriften siden midten av februar, uten å lykkes. Mandag var det møte hos meklingsmannen i Vestlandets krets mellom Industri Energi og Parma Plast som holder til på Straume utenfor Bergen, men det førte ikke fram.

- Fagforeningsfiendtlig

- På meklingsmøtet kom det raskt fram at det ikke ble noen løsning, sier Bjarne Lavik, organisasjonsarbeider i forbundet. Han sier at bedriften ikke framførte noen reelle argumenter mot avtale. Det virker rett og slett som om det handler om fagforeningsfiendtlighet og ingenting annet, mener Lavik.

- Våre medlemmer og de ansatte har vært utsatt for et utilbørlig press for å trekke kravet om avtale. At vi skal måtte forholde oss til slikt i Norge i 2011 er vanskelig forstå. Vi får håpe at bedriften besinner seg og godtar tariffavtale, understreker Lavik.

Streik over påske

Streikevarsel til bedriften er sendt ut gjeldende fra torsdag 27.april.

- For Industri Energi og fagbevegelsen dreier denne saken seg om prinsipper, sier Lavik. Det handler om organisasjonsretten og det som i bunn og grunn er en demokratisk rett i vårt samfunn, nemlig retten til å tilslutte seg til en kollektiv, landsomfattende tariffavtale. Det sier seg selv at dette er en alvorlig sak for oss, sier han.

Bedriften som er eid av Parmann-familien, har i underkant av 30 ansatte, hvorav 12-14 befinner seg i «Industri Energi-området». I tillegg er det et titalls studenter som jobber i lønnede praksisplasser og organiserte i Industri Energi.

Ifølge Bjarne Lavik er studentene medlemmer, samt 8-9 av de faste. Noen har vært hemmelige medlemmer, og har betalt kontingent over giro.

Redd for 3. partskonflikt

Disse tallene blir avvist av styremedlem og medeier i bedriften, Jan Hendrik Parmann. Overfor FriFagbevegelse.no sier han at det er dreier seg om fire reelle fagforeningsmedlemmer blant totalt 28 på lønningslisten.

- Dersom flertallet av de ansatte hadde krevd at vi inngår tariff, ville vi nok sett på dette i et noe annet lys, sier Parmann, og legger til at bedriften aldri har vært organisert, verken når det gjelder arbeidstaker- eller arbeidsgiversiden.

- Årsaken er blant annet at vi ikke ønsker å være i en situasjon der vi risikerer å bli trukket inn i en tredjeparts konflikt, sier Parmann. Han sier imidlertid at bedriften ikke har motforestillinger mot at de ansatte kan være organisert, da de da kan ta del i mange goder og den tryggheten fagorganisasjoner kan gi.

Garanterer full lønn

Forbundsleder Leif Sande håper forbundet klarer å overbevise eierne om at det også er best for bedriften å ha ordnede forhold gjennom en tariffavtale. Dermed vil de også unngå at Parma blir trukket inn i en førstepartskonflikt.

- Vi har ennå tid på oss fram til 27. april, og vi håper å komme i mål uten konflikt, sier Sande til FriFagbevegelse.no.

Han legger til at det ikke er sikkert bedriften vet hvor mange av de ansatte som er medlemmer. Dessuten påpeker han at det innenfor NHO-bedrifter er slik at så lenge én ansatt er organisert, så kan man kreve tariffavtale. Og arbeidsgiverne pleier å gå med på det, ifølge Sande.

Forbundslederen slår også fast at forbundet uansett står 110 % bak sine medlemmer og garanterer full lønn så lenge det trengs om en konflikt er uunngåelig.

Annonse
Annonse