JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-støtte til studenter

Det er urimelig å pålegge alle studenter å kjøpe digitalt kompendier, mener Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO.

nina.sandaas@lomedia.no

Solbakken støtter dermed studentenes protest mot det de kaller en tvungen studieavgift.

– Jeg har stor forståelse for at studentene ser på dette som et brudd på gratisprinsippet innenfor høyere utdanning. De må selv kunne velge hvor de vil hente pensummateriellet, slik de gjør i dag, sier Solbakken.

Ny avtale

Forslaget om å gjøre kompendier digitalt tilgjengelig for alle studenter som er oppmeldt til undervisning, mot en avgift beregnet etter antall studenter, er framsatt av Kopinor overfor Universitets- og høgskolerådet (UHR). Dette vil bli et tema i forhandlingene om en ny rammeavtale mellom Kopinor og UHR våren 2012.

– Å betale for pensum strider mot grunnleggende prinsipper i norsk skolepolitikk, så dette bør også skolepolitikere interessere seg for, sier Tor-Arne Solbakken. Han oppfordrer UHR og Kopinor til å finne en betalingsmodell som ikke pålegger studentene å kjøpe kompendier dersom de ikke ønsker det.

Også NTL mener at det er uhørt at alle studenter som er oppmeldt til et kurs på universiteter og høgskoler skal pålegges å kjøpe kompendier med pensumsartikler digitalt.

– Det bryter mot gratisprinsippet og forsterker ensrettingen i utdanningssystemet, sier nestleder i NTL, Anita K. Solhaug.

«Tvungen avgift»

Med innføringen av digitale kompendier kan studentene tvinges til å betale for pensum. Leder av Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen, kaller det en tvungen studieavgift.

– I dag kan kompendiene kjøpes brukt, bøker kan lånes på biblioteket, og pensum kan skaffes til veie på annet måte. Noen har kanskje tatt fagene tidligere, andre ønsker å legge opp et alternativt pensum. Kopinors forslag innebærer innføring av tvungen studieavgift, sier Nymoen til studentbladet Universitas.

Viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglerud, framholder at det ikke nødvendigvis er studentene som må ta regningen.

– Våre kunder er utdanningsinstitusjonene. De blir fakturert etter antallet studenter som melder seg opp. Studentene vil antageligvis bli nødt til å betale. Men de får et flott produkt til lav pris og høy kvalitet, sier Fuglerud til Universitas.

«Profitt»

Aksel Braanen Sterri, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, er ikke i tvil om hvorfor Kopinor ønsker å gjøre kjøp av de digitale kompendiene obligatorisk. Kopinor har åpenbare profitthensyn, mener han.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) er medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Hun sier seg enig med Solbakken i at studentene selv må kunne velge hvor de vil hente pensummaterialet.

Utfordrer til ny modell

– Noen studenter vil låne bøkene med kompendieartiklene på biblioteket, noen vil kjøpe bøker med artiklene heller enn kompendiene, noen vil kjøpe kompendier brukt eller lese artiklene via institusjonens elektroniske arkiv. Denne friheten må studentene fortsatt ha. Man skal ikke tvinges til å kjøpe pensum, sier Tajik og utfordrer Universitets- og Høyskolerådet og Kopinor til å komme til en betalingsmodell som ikke gjør det obligatorisk for oppmeldte studenter å betale for kompendier som de ikke ønsker å kjøpe. Ikke minst må UH-rådet kjenne sitt ansvar, og ikke gå med på en betalingsmodell som pålegger studentene pliktig betaling for kompendier, mener hun.

– Jeg skjønner godt at studentene reiser bust mot tanken på obligatorisk betaling for kompendier. Gratisprinsippet for høyere utdanning må bestå. Alle forslag som svekker dette prinsippet, er Arbeiderpartiet mot, sier Hadia Tajik.

Annonse
Annonse