JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter fagforeningsknusing i Arcus

Arcus-ledelsen vil skille ut distribusjonsselskapet Vectura. - Ledelsen er ute etter å svekke arbeidsvilkårene for de ansatte og shoppe en billigere tariffavtale, sier Erik Hagen, hovedtillitsvalgt i Arcus-gruppen.

jo.hestnes@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

Styret i Arcus-gruppen skal fredag 16. august ta stilling til om de skal skille ut distribusjonsselskapet Vectura. Begrunnelsen for utskillingen er at Vectura har gått med underskudd. Ifølge Dagens Næringsliv hadde selskapet i fjor et negativt driftsresultat på 134 millioner kroner. Så langt i år har selskapet tapt over 50 millioner kroner. Konsernledelsen vil overføre Vectura til Arcus-Gruppen Holdning as.

Fagforeningsknusing

Oppsplittingen vil ramme om lag halvparten av de 430 ansatte i Norge. De ansatte vil ikke finne seg i dette, og planlegger en protestaksjon. Alle fagforeningene i Arcus; NNN, HK og Overordnede funksjonærers forening, står sammen om protesten.

- Ledelsen er uten tvil ute etter å svekke arbeidsvilkårene for de ansatte og shoppe en billigere tariffavtale, sier Erik Hagen, hovedtillitsvalgt for NNN i Arcus-gruppen.

Det tror HKs klubbleder Lasse Hansen også. Om lag 40 av de 43 HK-medlemmene i konsernet jobber i Vectura. Når tariffavtalene utløper våren 2014, er det svært uklart hva som skal gjelde.

– I dag har vi konsernklubber og tariffavtaler som omfatter hele konsernet. En utskilling av Vectura vil øke mulighetene for å ødelegge tariffavtalene og klubbene våre, sier Hansen.

Økonomisk krise

Otto Drakenberg, konsernsjef i Arcus, avviser at motivet for oppsplittingen er å knuse fagforeningen. - Vectura er i økonomisk krise. Da må vi snu hver sten for å gjøre selskapet lønnsomt så fort som mulig. Vectura har tapt sin egenkapital. Og det kreves grunnleggende endringer i forvaltningen i selskapet, sier Drakenberg til Dagens Næringsliv.

Sminke brura

Erik Hagen mener at oppsplittingen er et tegn på at den svenske eieren, investeringsselskapet Ratos, vil selge Arcus-selskapene.

-Dette handler om å sminke brura før et eventuelt salg av Arcus, tror Hagen.

Susana Campbell, konsernsjef i Ratos, avviser dette.

- Vi kjøpte oss inn i Arcus i 2005 og har eid selskapet lenge. Vi kommer ikke til å forbli eiere i Arcus i all fremtid, men vi har ingen salgsplaner på kort sikt, sier hun til Dagens Næringsliv.

Lasse Hansen mener ledelsen i Arcus ikke har vært interessert i å kartlegge hvilke økonomiske konsekvenser en utskilling av Vectura vil få for selskapene.

– Dette dreier seg om få problembarnet Vectura ut for å øke verdien på Arcus. Dette er en strategi som er til det beste for eierne – ikke for selskapet, sier han.

Krig

Arcus åpnet det nye fabrikkanlegget på Gjellåsen i fjor sommer. Hagen mener at underskuddet i Vectura skyldes innkjøringsproblemer.

- Dette vil uten tvil bedre seg, og det jobbes kontinuerlig med å gjøre ting bedre. Hvordan ledelsen har tenkt at dette vil løse seg ved å skille ut distribusjonen er ikke godt å si. Vi har ikke sett noe regnestykke som viser dette. Det vil jo ikke bedre situasjonen ved å gå til krig mot alle ansatte, sier Hagen.

Markering

Fagforeningene i Arcus inviterer andre fagforeninger til å være med på en markering før konsernstyremøtet. Den vil finne sted utenfor hovedinngangen til det nye Arcus-bygget på Gjelleråsen i Brenneriveien 11 fredag 16. august fra kl 09.15 til 09.45.

– Møt opp på markeringen neste fredag. Dette er en viktig sak for hele fagbevegelsen og vi trenger all støtten vi kan få, oppfordrer Erik Hagen.

– Nå skal vi vise styremedlemmene at motstanden mot utskillingen er stor, sier Lasse Hansen.

Annonse

Flere saker

Annonse