JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her skjer det igjen...

Ledelsen i Folkets Hus fortsetter å trosse krav fra styret. Magasinet ser stadig firmaer uten tariffavtale som pusser opp LOs hovedkvarter.

Oslo Kongressenter Folkets Hus måtte inngå tariffavtale med Bentzenbygg etter bråket på LO-kongressen i 2009. Da hadde firmaet allerede vært i sving i LO-huset et halvårs tid. Forrige måned ble det endelig tegnet tariffavtale med rørlegger-firmaet som har hatt fast avtale med kongressenteret en god stund.

Flere uorganiserte

Men fortsatt er ikke «alt i orden», slik direktøren hevder. Magasinets kontorer er 50 meter unna. Ved selvsyn kan vi fastslå at andre firmaer har oppdrag i LO-huset. Firmaer uten tariffavtale. Gjennom vinduene fra baksiden av bygget har vi sett malere, elektrikere og montører. Folk fra et nytt bemanningsfirma jobber som assistenter og ryddehjelp. En montør fra et glassfirma arbeider med en utgangsdør.

Jag vet inte

En tilfeldig mandag stopper jeg en ung bygningsarbeider ved byggeplasskontoret i Torggata.

– Jag vet inte hur det går, det er min första dag her. Jag letar efter inngången, svarer den svenske killen.

Pest og en plage

Petter Vellesen i Oslo Bygningsarbeiderforening inspiserte byggeplassen i fjor sammen med kollega Ken Solfjeld fra Tømrer- og byggfagforeningen.

– Jeg har inntrykk av at ledelsen i Folkets Hus ser på oss fra fagforeningene som en pest og en plage, sier Vellesen til Magasinet.

Uenige om tariffavtale

Hovedentreprenør Bentzenbygg har per i dag seks ansatte som er medlem i Fellesforbundet. Prosjektleder Knut Einar Dalberg forteller at det er Bentzenbygg som har leid inn malerfirmaet A. Lynnebakken & Sønn. Det er et enkeltpersonsforetak med 15 ansatte, og adresse Jaren på Hadeland. Fra flere hold i Fellesforbundet får Magasinet bekreftet at Lynnebakken ikke har tariffavtale. Men det vet ikke Dalberg.

– Ååå? Men Lynnebakken sa til meg at de har tariffavtale. Vi spurte rundt litt for å få tak i maler, fordi Samuelsen, som Skutle hadde leid inn, ikke kunne være i Folkets Hus lenger fordi han ikke hadde tariffavtale, svarer han.

Når Magasinet ringer Olav Lynnebakken om dette, bekrefter han at de ikke har tariffavtale, og at han aldri har fått noen forespørsel om det. Han sier han har sagt til de ansatte at de står fritt til å organisere seg, men de har ikke vært interessert, da de tjener godt over tarifflønn.

Gikk konkurs

I september 2009 fortalte prosjektlederen til Magasinets nettavis at Bentzenbygg brukte firmaet DK Bygg. Dette var et Oslofirma med fire ansatte som ble meldt konkurs 13. september i fjor. Det startet som Lange Eiendom AS på Nøtterøy, og byttet formål, adresse og navn til DK Bygg og Oppussing AS i 2007. For 2008 ble skattetrekksmidler ikke behandlet i samsvar med loven.

Daglig leder var Dominik Jakub Koryczan, som nå er leder for Euro Complex Norge (NUF-selskap uten ansatte, kode grunnarbeid) og AD Group AS (ingen ansatte, oppføring av bygninger).

– Hvor mye satte dere bort til DK Bygg?

– De hadde bare 8. etasjen. Etter at de var ferdige i Folkets Hus, har vi bare brukt egne folk, svarer Dalberg.

Det er i 8. etasje LO-ledelsen har sine kontorer.

Tema på generalforsamling

Neste gang vi tar en titt, er vinduene dekket til mot innsyn.

– De begynner å bli ferdige med oppussingen nå, forteller en vaktmester jeg treffer utenfor.

– Vi har bare småarbeider igjen, om ikke byggherren finner ut at mer skal gjøres, sier Dalberg i Bentzenbygg.

Tre av Fellesforbundets fagforeninger er blant de 10 største eierne i Folkets Hus.

– 1. juni er det generalforsamling. Da kan de manglende tariffavtalene bli et tema, sier Petter Vellesen.

Annonse
Annonse