JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til salgs ved regjeringsskifte

Tusenvis av ansatte i Statskraft og andre statseide selskaper må belage seg på å få nye eiere hvis det blir en Høyre/Frp-regjering etter neste valg. «Vanvittig politikk» mener LO.

Da Næringsminister Trond Giske presenterte regjeringens eierskapsmelding 1. april varslet han at regjeringen vil selge seg ut av SAS, Entra eiendom og Secora.

LES OGSÅ: Vil bli mer aktiv eier

Nå ligger meldingen til behandling i Stortingets næringskomité. Der er Høyre og Fremskrittspartiet i ferd med å arbeide seg fram til enighet om et langt mer omfattende salg av statlige eierandeler ifølge avisa Klassekampen. Avisa har snakket med de næringspolitiske talsmennene for begge partiene. De forteller at både Norsk Hydro, Yara, Statkraft, Mesta, Flytoget og Telenor står på lista over bedrifter der Høyre og Fremskritttspartiet vil at staten skal selge seg ut, helt eller delvis.

I tillegg ønsker Høyre å selge en del av statens aksjer i Statoil. Ifølge Klassekampens kilder vikl partiet trolig lande på at statens eierandel bør reduseres fra 67 til 51 %.

(Artikkelene fortsetter under tabellen)

<a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03733/Statsselskaper_-_s_3733737a.jpg" target="blank"> <img width="600" height="451" border="0" align="center" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03733/Statsselskaper_-_s_3733737a.jpg" /> </a>

Frp-alternativ

Fremskrittspartiets Harald Nesvik sier at hans parti også er åpne for å vurdere en løsning der de statlige eierandelene plasseres i et fond i stedet for å bli forvaltet av Næringsdepartementet.

På den måten unngår vi aktivt politisk eierskap, men kan samtidig beholde aksjeposter som genererer utbytte for staten, sier han.

LO: –Vanvittig

– Det vil være en vanvittig politikk om dette vesle landet skulle gi fra seg arvesølvet, sentrale bedrifter og verdier til utenlandsk kapital, er LO-leder Roar Flåthens kommentar til salgsplanene.

Han avviser blankt Høyres påstand om at hvis man bare fjerner formueskatten, så vil man få norske kapitalmiljøer som er sterke nok til å kjøpe opp eierandelene staten selger.

– Det finnes ingen norske aktører som er sterke nok til fange opp disse bedriftene. De vil gi honningkrukka til utenlandsk kapital, sier Flåthen til Klassekampen.

Havner i Kina

LO-lederen er heller ikke i tvil om hvem som vil stå først i køen av kjøpere:

– Kineserne vil ta imot dette med åpne armer. Så fort man åpner vil de være på døra. Det er nettopp tilgang til råvarer og energi de er aggressive på i verdensmarkedet. Det er utrolig at Høyre og Frp ikke skjønner hva de setter i gang, sier Flåthen.

Forslaget om å selge vannkraftprodusenten Statkraft kommenterer LO-lederen slik:

– Utlandet vil jo le seg i hjel av oss om vi solgte Statkraft. Vi ville framstå som et molboland. Hele verden er sulten på fornybar energi, og så skal vi selge oss ut og gi fra oss styringa?

Annonse
Annonse