JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Driver ulovlig

1. mars gikk Sydvaranger Gruves dispensasjon fra arbeidstidsreglene ut. Det har gruveselskapet gitt blaffen i.

Da driften ved Sydvaranger gruve ble tatt opp igjen fikk gruveselskapet dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven og fikk lov å drive med såkalt «Nordsjø-turnus». Det vil si at de ansatte jobber 12-timers skift i to uker og har fri i to eller tre uker etterpå.

1. mars gikk dispensasjonen ut for de fastboende gruvearbeiderne, og LO nektet å godkjenne en søknad om dispensasjons i nye tre år. Likevel har gruveselskapet fortsatt å praktisere «Nordsjø-turnus».

LES OGSÅ: Sydvaranger Gruve trosser LO

Hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne, Henning Bråten, sier til avisa Finnmarken at han er klar over at gruva nå drives ulovlig.

– Men vi er helt avhengige av rotasjonsordningene for å produsere. Og det viktigste for oss er å sikre produksjonen, og dermed egne arbeidsplasser, sier han.

Populær ordning

Både han og Arbeidsmandsforbundets Svein Johansen bekrefter at ordningen er populær blant de ansatte, men Bråten har likevel forståelse for at LO setter foten ned:

– Langtidseffektene av å gå i en slik ordning over tid er jo ikke gode. Det er klart. Problemet er at vi og LO sentralt har helt ulike syn på hva som er langsiktig og hva som er kortsiktig. Tre år er kortsiktig etter vårt syn, sier han.

LESOGSÅ:Avhengig av ulovlig turnus

Vanskelig kabal

Ifølge Bråten byr det på en del spesielle utfordringer å få bemanningsplanen til å gå opp i en bedrift som Sydvaranger gruve, som drives av en blanding av tilreisende langpendlere og lokalt ansatte:

– Hovedproblemet er knyttet til kompetanse. Pendlerne har spisskompetansen, og må derfor gå i skift sammen med de lokalt bosatte arbeiderne. Den kabalen går ikke opp dersom de lokale fastboende må dele døgnet opp i tre mens pendlerne deler det opp i to. Og de to gruppene kan ikke skilles hver for seg.

Et unntak

Nestleder i LOs forhandlingsavdeling, Dagfinn Lund, forklarer LOs steile holdning slik:

– Sydvaranger Gruve var et unntak. Men det lå også i avtalen med dem at de skulle gjøre en jobb og iverksette en del tiltak. Det har de ikke gjort, i stedet ventet de til avtalen løp ut i mars, og kom da og ba om en forlengelse på tre år. Da satte vi foten ned, sier han.

Lund understreker at rotasjonsordninger med 12 timers skift er noe man bare godkjenner i situasjoner der arbeiderne bor i brakkerigger mens de arbeider med et midlertidig prosjekt, for eksempel i bygg- og anleggsbransjen.

– Disse ordningene har aldri vært myntet på stabil virksomhet over tid. Om vi får inn søknader fra faste virksomheter med ordinær drift, så avslår vi dem kontant, sier Lund til Finnmarken.

Annonse
Annonse