JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tidsklemma skal ikke løses med barnehagen

KrF ønsker å innføre en «arbeidsmiljølov» for unger i barnehager – som inkluderer å forhindre kvelds- og nattåpne barnehager.

erlend.angelo@lomedia.no

I disse dager er et forslag fra KrF oppe til behandling i familie- og kulturkomiteen i Stortinget.

Representantforslaget går på oppholdstid og åpningstider i barnehagen, og forslagsstillerne sier mye av det samme som barneombud Reidar Hjermann i saken om døgnåpne barnehager.

I forslaget står det blant annet at barnehagen ikke skal være løsningen for tidsklemma.

– I Norge har vi bygd opp barnehagene som et pedagogisk tilbud, med omsorg og høy kvalitet. Om vi tillater nattåpne barnehager, vil tilbudet bli noe helt annet. Det vil bli ren oppbevaring, og et stort steg tilbake. I tillegg snakker vi om store kostnader, sier stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke til Magasinet for fagorganiserte.

Pressmiddel

KrF-politikeren mener døgnåpne barnehager vil bli et pressmiddel for arbeidsgivere, som lettere kan få foreldre til å jobbe til ukurante tider.

– Det blir lettere å presse småbarnsforeldrene til å jobbe på ukurante arbeidstider om vi åpner for ukurante åpningstider, sier Håbrekke.

Bytte jobb

Hva skal så aleneforsørgere og par hvor begge jobber skift gjøre?

– Det er mange som har den utfordringa i dag. Dette klarer vi å løse i dag, gjennom å tilpasse arbeidstid eller arbeidsdagen, eventuelt får man skifte jobb, mener Håbrekke.

– I dag er det jo mange som henter inn hjelp fra nærmiljøet, fra venner og familie, legger han til.

Hvorfor er dette bedre enn å ha barnet i barnehagen?

– Barnehagen er et godt tilbud, men det kan også være et utfordrende miljø. Jeg har selv barn, og jeg liker ikke tanken på at de skal våkne opp midt på natta, og så er det en ukjent vikar som skal forsøke å trøste dem.

– Dette er ingen god løsning for barna, understreker Håbrekke.

Barnehagebarnas arbeidsmiljølov

I forslaget som nå behandles i familiekomiteen, tas også oppholdstid i barnehagen opp av forslagsstillerne.

– Vi ønsker maksimalt 47,5 timer i uka i barnehagen for ungene. Det er ganske mye, med 9,5 timer per dag. Det er ganske mange timer, og de fleste foreldre gjør jo sitt beste for å unngå dette. Men med 47,5 timer er det romslig nok til for eksempel lang reiseveg, sier Håbrekke.

Forslaget fra KrF-erne åpner for lokale unntak.

– I noen lokalsamfunn kan det kanskje være behov for egne ordninger, men maks 47,5 timer bør være mer enn nok.

Dette blir en slags arbeidsmiljølov for barn?

– Ja, det er litt av tankegangen bak det. Vi har arbeidsmiljøloven når vi går på jobb, og vi mener det er behov for grunnleggende regler for barna i barnehage også.

– Før konkurrerte barna om barnehageplass. Med full barnehagedekning som i dag, blir det heller barnehagene som kjemper om barnene. Dette tror vi betyr konkurranse på for eksempel åpningstider, og da er det viktig at ungene har noen rettigheter som ligger i bunn, mener Håbrekke.

** Hele forslaget kan leses HER **

Annonse
Annonse