JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bahrain på vei mot diktatur

Masseoppsigelser og arrestasjonsbølger preger Bahrain etter at demokratiopprøret ble knust.

einar.fjellvik@lomedia.no

Omkring 2 000 arbeidere, deriblant seks styremedlemmer i landets fagbevegelse, har fått sparken for å ha deltatt i faglige aksjoner for demokrati i den lille øystaten i den arabiske gulfen. Etter et hastebesøk til landet like før påske oppsummerer visegeneralsekretær Jaap Wienen i Den internasjonale faglige samorganisasjonen situasjonen (IFS) slik:

«Bahrain beveger seg raskt mot absolutt diktatur, og myndighetene ser ut til å være bestemte på å skape et dypere skille mellom de religiøse gruppene i befolkningen. Bahrains fagbevegelse har vært i frontlinjen i bevegelsen for dialog, fred og forsoning, likevel har regjeringen tydeligvis bestemt seg for å knuse den. Den internasjonale fagbevegelsen vil ikke sitte passive og se at dette skjer», skriver Wienen i sin rapport fra besøket.

Ber om ILO-kommisjon

I første omgang vil IFS be den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, nedsette en kommisjon for å granske Bahrains brudd på ILO-konvensjon 111 som forbyr diskriminering i arbeidslivet.

LES MER:Nyheter, bilder og video fra Bahrain på IFS sin nettside (engelsk tekst)

AKSJON:Delta i Labourstarts støtteaksjon for fagbevegelsen i Bahrain

Også andre menneskerettsforkjempere har slått alarm om omfattende undertrykking av det shiamuslimske flertallet i Bahrain.

Lederen for Bahrains senter for menneskerettigheter, Nabil Rajab, sier til nyhetsbyrået AFP at 817 personer, deriblant 71 kvinner, fortsatt er internert etter at opprøret ble knust i mars.

Sekterisk vold

Det tidligere parlamentsmedlemmet Matar Matar, som trakk seg i protest mot bruken av vold mot demonstrantene, forteller om utstrakt sekterisk vold i forbindelse med myndighetenes opprenskingsaksjoner:

«Politi raider medisinske sentre og deler inn de ansatte etter religiøs tilhørighet. Shiaene blir beordret til å stille seg langs en vegg med armene over hodet. Deretter peker maskerte angivere ut de som deltok i protestaksjonene», forteller Matar.

Hizbollah-kupp

I et brev til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, hevder Bahrains utenriksminister at demokratiopprøret var et forsøk fra den shiamuslimske Hizbollah-militsens side på å styrte Bahrains sunnimuslimske kongefamilie.

Opprør på Perlepalssen

I kjølvannet av opprørene i Tunisia og Egypt brøt det i vår ut omfattende demonstrasjoner og streiker også i Bahrain. Senter for demonstrasjonene ble den såkalte Perleplassen i hovedstaden Manama.

I begynnelsen av mars hentet kongen inn tusen soldater fra nabolandet Saudi Arabia, og 16 mars ble opprøret på Perleplassen knust.

Annonse

Flere saker

Annonse