JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høy beredskap på arbeidsmiljøet

En fremtidsrettet arbeidsmiljølov er vår viktigste folkehelselov, konstaterte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm foran en fullsatt sal i Folkets Hus i dag.

nina.sandaas@lomedia.no

For andre gang markeres i Norge verdensdagen for et godt arbeidsmiljø. Det er FNs arbeidsorganisasjon ILO som har oppfordret alle medlemsland til å vie oppmerksomhet til hvordan vi har det på jobben.

Ute i verden godtar mange uanstendige arbeidsvilkår i ren desperasjon. Bare i EU-området døde 5 580 mennesker i arbeidsulykker i 2010. På verdensbasis anslås tallet til over 2 millioner.

46 døde på jobb i fjor

– Også vi har vårt å stri med. 46 døde i arbeidsulykker i Norge i løpet av fjoråret, og det er 46 for mange. Bak hver ulykke finnes en årsak. Derfor må lovverk og regelverk være strengt. Vi må ikke hvile, men ha høy beredskap på arbeidsmiljøet, sa arbeidsministeren.

For første gang skal det legges fram en egen stortingsmelding om arbeidsmiljøet, også fordi et trygt og godt arbeidsmiljø er et produktivt miljø, ifølge Bjurstrøm. Ulike forhold blir nå kartlagt og dokumentert, innspill kommer fra forskningsinstitutter og tilsyn.

Ni av ti fornøyde

De positive tallene er blant annet at ni av ti arbeidstakere er fornøyd med jobben og de fleste har en arbeidstid som er godt tilpasset familielivet. En mindre andel enn for ti år siden er nå utsatt for negativ arbeidsbelastning. Disse resultatene kommer ikke av seg selv, framholdt arbeidsministeren. Arbeidsmiljøet vårt er et resultat av systematisk samarbeid mellom partene.

Derfor må man nå ta tak i de delene av norsk arbeidsliv der folk jobber under uakseptable forhold. Arbeidsministeren nevnte spesifikt renhold, hotell og restaurant, transport og byggebransjen som bransjer med tydelige utfordringer.

Sosial dumping er del av dette bildet. Utenlandske arbeidstakere på oppdrag her har ikke kjennskap til hvilke rettigheter de har og hvilke krav de kan stille i jobben. Et målrettet arbeid mot sosial dumping er derfor høyt prioritert i meldingen. Partssamarbeid i dette og andre saker vil bli en rød tråd i meldingen, ifølge Bjurstrøm.

– I tillegg er det mange som arbeider under dårlige forhold uten å være utenlandske arbeidstakere. De har ofte høy arbeidsbelastning og høy ulykkesrisiko i jobben. Mange av dem er uorganiserte og mange er innvandrere bosatt i Norge.

IA-oppfølging

Stortingsmeldingen vil også ta for seg hvordan IA-avtalen kan følges opp med systematisk HMS-arbeid for å øke deltakelse i arbeidslivet. Det vil bli et eget kapittel om HMS i petroleumsvirksomheten, der det har vært alvorlige hendelser både nasjonalt og internasjonalt i senere tid. Sterkere tilsyn forespeiles generelt. Balansen mellom arbeid og fritid får oppmerksomhet. Arbeidslivet ble ikke så grenseløst som det ble spådd for ti år siden. De fleste har faste arbeidstider og en fast arbeidsplass.

– Fleksibilitet kan være nødvendig i jobben, men det grunnleggende er å beskytte den enkelte arbeidstaker. Høyresiden sier at arbeidsmiljøloven er gammeldags. I så fall er arbeidslivet gammeldags. Debatten om Adecco må handle om forholdene som er avdekket, ikke om arbeidsmiljøloven, understreket Bjurstrøm.

Annonse

Flere saker

Annonse