JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dekning av utgifter erstatter ikke lønn

Utenlandske arbeidere i byggebransjen skal minst ha minstelønn. Dekning av utgifter kan ikke erstattet lønn, påpeker Tariffnemnda.

frode.ronning@lomedia.no

Arbeidstilsynet driver omfattende tilsyn med lønnsnivået for utenlandske arbeidere i Norge. Ofte møter tilsynet arbeidsgivere som lønner under det lovbestemte minstenivået. I mange tilfeller forsvarer arbeidsgiverne seg med at de dekker utgifter til reise, kost og losji i så stor grad at arbeiderne sitter igjen med mer enn hvis de bare får minstelønna.

Arbeidstilsynet var usikker på om erstatning av utgifter kan veie opp for lavere lønn. Tilsynet sendte før jul brev med spørsmålet til den statlig oppnevnte Tariffnemnda. Denne nemnda behandler krav om såkalt allmenngjøring av tariffavtaler.

Tilsynet har rett til å sjekke lønna til ansatte innen byggebransjen, verftsnæringa og grøntnæringa. Snart får tilsynet trolig rett til å kontrollere lønna innen renholdsbransjen.

Støtter Arbeidstilsynet

Tariffnemnda er klar i sitt svar til Arbeidstilsynet: «Tariffnemnda er enig i Arbeidstilsynets vurdering av at kompensasjon for utgifter til f. eks. reise, kost og losji, ikke skal regnes som en del av minstelønnen i forskriftenes lønnsbestemmelser.»

Dette er dårlig nytt for arbeidsgivere som mener betaling for flybilletter til Norge kan komme til fradrag fra lønna.

Arbeidstilsynet mener dekning av utgifter gir dårligere rettigheter for arbeiderne enn om de får lønn. Utbetaling av lønn gir rett til feriepenger, sykepenger, dagpenger og pensjon. Dekning av for eksempel flybilletter til Norge gir til sammenligning ingen rettigheter hos Nav.

Tariffnemnda skriver videre: «Utgangspunktet må være, slik også Arbeidstilsynet har praktisert bestemmelsene, at vederlag for arbeidsinnsats inngår i lønnsbegrepet, mens utgiftsdekning faller utenfor det som skal regnes som lønn.»

Konklusjonen blir derfor at Arbeidstilsynet kan fortsette med dagens praksisen.

Aksepterer bonuser

Nemnda vil bare akseptere at minstelønna er lavere enn fastsatt, hvis deler av den erstattes av goder eller ytelser som det er vanlig å regne som en del av lønnen og som inngår i beregningsgrunnlaget for feriepenger, skatt og trygdeytelser. Også bonuser og akkordbetaling kan veie opp for betaling av minstelønn, så fremt den samlede ytelsen er minst på nivå med satsen for minstelønn.

Annonse
Annonse