JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nysatsing i Sunndal

Det er ikke akkurat hverdagskost at 1. maiparoler begynner med ordet «Hurra!», men på Sunndalsøra hadde de god grunn til rope hurra i går.

Fredag kunngjorde nemlig Hydro at selskapet vil starte opp igjen produksjonen ved den nedstengte produksjonslinjen Su3 i juni. Fortsetter aluminiumsmarkedet å utvikle seg tilfredsstillende regner selskapet med å trappe opp til full produksjon ved Su3 i løpet av høsten. Dermed kunne Sunndal kjemiske fagforening marsjere under parolen «Hurra. Vi starter Su3 nå» i årets 1. maitog.

Stengt i to år

Su3 har vært stengt siden mars 2009 og hundre ansatte har vært permittert. Belastningen har vært fordelt på alle de ansatte ved verket gjennom rullerende permitteringer.

Siden stengingen av Su3 i mars 2009 har verket jobbet hardt med å redusere kostnader, samtidig som aluminiumsmarkedet har bedret seg betraktelig. I tillegg har fagforeningene jobbet knallhardt mot det politiske miljøet for å presse fram en ny oppstart.

Holdet kjeft siden februar

Hovedtillitsvalgt Eivind Torvik forteller til lokalavisa Driva at det første signalet om at Hydro ville trappe opp i Sunndal kom i et møte med konsernsjef Svein Rikard Brandtzæg. Den gangen ble konsernsjefen og de tillitsvalgte enige om å holde kjeft om saken fordi dette var børssensitiv informasjon.

– Men da ledelsen ba oss om å holde tett til etter 1. mai, sa vi nei. Vi ville ikke gå under oppstartsparoler 1. mai når vi visste at det ble oppstart så snart etter, sier Torvik til Driva.

Både Torvik og andre tillitsvalgte sier de tror det vedvarende politiske presset mot sentrale Arbeiderpartipolitikere har vært en viktig grunn til at Hydro denne valgte å satse i Sunndal.

– Giskes standpunkt som statlig eier om å satse i Norge var et viktig signal som fikk oppstarten til å løsne, sier Torvik.

Færre ansatte

Men midt oppe i fleden over oppsratvedtaket hersket også en viss nøkternhet i Sunndal. I løpet av de to årene Su3 har stått er antall ansatte reduser5t fra 762 til 716. Ytterligere 20 arbeidsplasser skal bort for å redusere kostnader. Ansatte som lokalavisa har snakket med sier de håper det vil la seg løse gjennom naturlig avgang.

Svært gledelig

Også fagforbundet Industri Energi er tilfreds med Hydros beslutning.

– Dette er svært gledelig og en nødvendig avklaring, sier nestleder i forbundet, Frode Alfheim, til forbundets nettsted. Han mener dette kan tolkes som et signal fra Hydro om at de vil satse på aluminiumsproduksjon i Norge, dersom rammevilkårene er på plass.

Beslutningen om Su3 kommer samtidig med at Hydro legger fram et godt resultat for 1. kvartal 2011, med et resultat på 1.448 millioner kroner.

Annonse
Annonse