JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke «prute» med NHO

Fellesforbundets største avdeling i Rogaland advarer mot for mange endringer i lov om allmenngjøring.

frode.ronning@lomedia.no

Hvordan kan Fellesforbundet sikre at utenlandske ansatte ikke blir lønnsdiskriminert? Debatten går nå friskt i forbundet.

Tidligere i år bestilte forbundets ledelse en rapport som anbefaler omfattende endringer i lov om allmenngjøring. Rapporten var ført i pennen av Kjell Skjærvø, som mener han har funnet en modell som kan danne grunnlag for en enighet mellom LO og NHO. Skjærvø-rapporten har fått støtte fra Fellesforbundets øverste ledelse, men forbundsstyret valgte i mars å vente med å fatte vedtak.

Nå møter Skjærvø motstand fra Fellesforbundets avdeling 25, den største avdelinga i Rogaland.

– Opplegget til Skjærvø innebærer å prute vekk det vi har oppnådd, for å komme NHO i møte, advarer Eldar Myhre, leder av avdeling 25.

Lov om allmenngjøring kan brukes i enkelte bransjer for å sikre likeverdige vilkår mellom norske og utenlandske ansatte. Men loven blir sjelden brukt, blant annet fordi det stilles store krav til å dokumentere sosial dumping før det kan fattes vedtak om allmenngjøring av en tariffavtale i en bransje.

Det er derfor bred enighet i fagbevegelsen om at loven må endres. Men det er stor uenighet om hva som skal endres.

Begge ønsker endring

Både Skjærvø og Myhre vil at det skal være tilstrekkelig at en av partene i arbeidslivet ønsker allmenngjøring – for at det skal bli allmenngjøring.

Det betyr i praksis at det skal være nok at LO krever allmenngjøring av en overenskomst – for eksempel innen renhold i private bedrifter – for at denne overenskomsten skal gjelde alle som jobber innenfor dette området.

Både Myhre og Skjærvø vil derfor avskaffe kravet om dokumentasjon av sosial dumping som betingelse for allmenngjøring. Dette vil bety en betydelig forbedring for fagbevegelsen. Men deretter skiller Skjærvø og Myhre lag.

Skjærvø sukrer forslaget med flere momenter som skal blidgjøre NHO. Myhre er sterkt kritisk til flere av Skjærvøs forslag.

Skjærvø vil innskrenke mulige bestemmelser som kan allmenngjøres. Han foreslår at NHO og LO må bli enige hvis en skal allmenngjøre et nivå innen arbeidstid, brakkebestemmelser og andre HMS-bestemmelser, ferie (12,5 prosent/fem uker) og innkvartering.

Myhre ønsker ingen slike innstramminger.

Skeptisk til NHO

Myhre mener NHO har bekjempet alle tiltak mot sosial dumping, men han vil likevel stille offensive krav.

– Punktene til forbedring vil møte motstand i NHO og tilliggende organisasjoner i tråd med deres motstand mot effektivisering av tiltak mot dumping gjenerelt.

– Det skulle være nok å minne om at NHO gikk til EU for å gjøre allmenngjøringen ulovlig og at de fortsatt kjører rettssak mot allmenngjøringen på verftene. I 2004 hevdet også NHO at ei lønn på 60-80 kroner timen var akseptabelt.

Myhre mener strategien må være å gjøre loven sterkere, og at dette må sikres med dagens regjering.

Krever innsyn for tillitsvalgte

Regjeringa har innført en rekke tiltak mot sosial dumping, men flere av de viktigste tiltakene, som tillitsvalgtes rett til innsyn i lønnsvilkår hos underentreprenører, samt solidaransvar for lønn, er forbeholdt bransjer som er allmenngjort.

Det betyr for eksempel at det er innsynsrett i byggebransjen, der tariffavtalen er allmenngjort. Men det er ikke innsynsrett i det store flertallet av bransjer.

Myhre og avdeling 25 ønsker at disse viktige verktøyene mot sosial dumping blir gjort tilgjengelig i andre bransjer, og blir frikoblet fra lov om allmenngjøring.

– Den enkelte klubb må ha innsynsrett i lønns- og arbeidsforhold for firma som arbeider innenfor bedriftens kontrakter. Dette er et nøkkelledd, sier Myhre.

Strengere reaksjoner

Myhre ønsker også tøffere reaksjoner mot dem som driver med sosial dumping.

Han viser blant annet til at doble og falske kontrakter ikke er uvanlig.

– Hvorfor legges det til grunn helt andre straffebestemmelser, enn hvis du og jeg hadde forfalsket en faktura? Hvorfor er det ikke avskrekkende bøter for denne formen for forretningssvindel? spør Myhre.

Avdeling 25 sendte før helga inn forslagene om allmenngjøring og sosial dumping – da gikk nemlig fristen ut for å sende inn forslag til landsmøtet i oktober.

– Kampen mot sosial dumping er helt avgjørende for norsk fagbevegelse. Jeg håper på en grundig og konstruktiv debatt om hvilken vei vi skal gå – en debatt som landsmøtet må konkludere, sier Eldar Myhre.

Annonse
Annonse