JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Global avtale på plass i Telenor

18. januar 2013 markerer slutten på en lang og krevende prosess for EL & IT Forbundet. I dag signerte endelig Telenor en global avtale med internasjonal fagbevegelse.

christine.skarberg@lomedia.no

I 2008 ble det avdekket alvorlige brudd på arbeidsforholdene hos Telenors underleverandør i Bangladesh. Mediestormen blåste kraftig rundt konsernet, og kravene fra EL & IT Forbundet og fagforeningene var klare: Telenor måtte skrive under en global avtale med UNI (Union Network International), som ville være med å sikre alle arbeidstakere tilknyttet til bedriften, grunnleggende arbeidsrettigheter. En slik avtale ville også sørge for at arbeidstakerne kunne organisere seg, den ville åpne for felles lønnsforhandlinger, forhindre diskriminering og tvangs- eller barnearbeid.

Les: Telenor signs with UNI Global Union

– I sju år har vi i EL & IT Forbundet jobbet med å få på plass en global avtale. Så vi begynte faktisk før medieavsløringene kom i Bangladesh, sier nestleder i EL & IT Forbundet, Vidar Hennum, som har hatt ansvaret for saken siden 2010. Han kan fortelle at dette er avslutningen på en lang og spennende prosess.

– Dette vil være med å sikre rettighetene til alle ansatte i Telenor uansett hvor i verden de jobber, sier Hennum.

Snudd i saken

Hennum er veldig fornøyd med utfallet i saken. Han roser alle fagforeningene, spesielt EL & IT-foreningen i Telenor, som har stått på. Han berømmer også samarbeidet med LO som har bidratt med mye i prosessen. Ved siden av dette har dialogen med UNI vært god hele veien. Telenor ønsket lenge ikke å undertegne en global avtale, men nå har ledelsen i Telenor forstått viktigheten og snudd i saken, til glede for EL & IT Forbundet.

– Det er veldig gledelig. Vi har vært tålmodige hele veien. Ved siden av dette har vi jobbet fagpolitisk sammen med LO og fått Staten som eier med på laget. Jeg tror også at Telenor selv ikke har vært klar over hvordan forholdene har vært der ute, og nå i det siste har sett nytten med dette, sier Hennum.

Historisk underskrift

Klokka 14 i dag skrev generalsekretær i UNI, Philip Jennings, og konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, under den globale avtalen som skal gjelde for Telenor og alle datterselskapene til konsernet. Avtalen skal blant annet sørge for at Telenor respekterer at ansatte organiserer seg. Telenor og deres datterselskaper skal med avtalen forhindre barnearbeid og diskriminering, samt sørge for at helse, miljø og sikkerhet står i fokus på de ulike arbeidsplassene. Avtalen skal reforhandles hvert annet år, men partene skal møtes hvert år for å diskutere den.

– Baksaas er leder av et globalt selskap, og jeg håper at med denne signaturen han vil gå foran som et eksempel for andre globale ledere om å gjøre det samme som han og Telenor nå har gjort, sier Jennings.

– Dette er en svært viktig avtale, kommenterer LO-leder Roar Flåthen.

– Vi er godt fornøyde over at Telenor nå følger regjeringens oppfordring om å inngå globale avtaler. Dette har vi jobbet for lenge og vi er glade for at partene er kommet til enighet. Det er nå det faglige arbeidet begynner for alvor.

LO har gjennom sitt bistandsarbeid de senere årene bidratt økonomisk til å fremme organisering i Telenors datterselskaper i Asia.

Annonse
Annonse