JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs industrikartell avvikles

Det var i et ekstraordinært møte 17. november at styret i  LO Industri gikk inn for å erstatte kartellet med et industripolitisk utvalg bestående av forbundslederne i de mest sentrale industriforbundene.

- Meningen er at utvalget skal jobbe direkte opp mot LO-sekretariatet og ledes av en av de kongressvalgte i LOs ledelse, eksempelvis Roar Flåthen, forteller Hans Felix, forbundsleder i EL & IT Forbundet og styremedlem i LO Industri.

I et notat fra LO Industri tas det til orde for å gi utvalget beslutningsmyndighet innenfor et mandat utformet av LO-sekretariatet. I andre saker vil utvalget ha forslagsrett til sekretariatet.

I notatet heter det videre at det hvert år bør arrangeres en større industripolitisk konferanse til erstatning for de nåværende kartellkonferansene.

- Utviklingen ble ikke slik det var forutsatt da kartellene ble dannet, så det er helt greit at industrikartellet nå avvikles. Jeg er temmelig sikker på at den nye organiseringen vil styrke det industripolitiske engasjementet både i LO og i forbundene, sier Olav Støylen, leder i Kjemisk forbund.

Sove eller dø?

I praksis vil LO Industri bli avviklet allerede fra årsskiftet. Formelt er det imidlertid årsmøtet i kartellet som må fatte det endelige vedtaket om nedlegging. I innstillingen fra styret åpner man for at årsmøtet eventuelt kan la kartellet fortsette som et 'sovende' organisasjonsledd fram til en forventet avklaring omkring alle LO-kartellenes skjebne på LO-kongressen i 2005.

LO Service neste

Også i  LO Service diskuterer man nå sin egen framtid.

- Akkurat nå bruker vi kartellet som et verktøy i arbeidet med å etablere det nye serviceforbundet, sier Sture Arntzen, leder i Handel og Kontor og styreleder i servicekartellet.

Seinere i desember skal imidlertid styret i LO Service diskutere kartellets videre skjebne.

- Vi trenger en diskusjon, ikke minst fordi LO Industri blir avviklet, sier Sture Arntzen.

Kongressvedtak

Det var LO-kongressen i 1993 som vedtok å gruppere forbundene i fire karteller. Forbundene i statssektoren hadde allerede hatt sitt eget kartell siden 1939. Fra 1996 kom i tillegg LO Industri, LO Service og LO Kommune i drift.

LO Stat er det eneste av kartellene som har hatt fullmakt til å forhandle på vegne av medlemsforbundene i tariffoppgjør. De tre andre kartellene har i  hovedsak fungert som møteplasser for forbundene. Det meste av aktiviteten har vært knyttet til næringspolitiske spørsmål.

På den forrige LO-kongressen, i 2001, ble det vedtatt å  sette i gang et organisasjonsprosjekt. Dette skal blant annet utrede kartellenes framtidige skjebne fram mot kongressen i 2005.

Annonse
Annonse