JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt modernisering

Aktuell: Offentlig sektor må stå på for å bli bedre og mer effektiv. Det var budskapet til statens toppledere fra statsministeren og fornyingsministeren. Å slå sammen Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten i kommunene er et viktig skritt på veien.

– Vi kan ikke si at fornyelse, det var noe vi drev med på åtti- og nittitallet, så nå kan vi slappe av. Stopper det opp, forvitrer offentlig sektor, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Stadig fornying – Jeg har drevet med fornying hver gang jeg har vært i regjering. Hvor stor appell det har, er nok varierende, sa Stoltenberg da statens topplederkonferanse var samlet på Grand Hotell i Oslo.

– Omstilling er krevende når det skjer, men i ettertid ønsker ingen å reversere. Jeg avtjente militærtjenesten på Evjemoen og vet hva leiren betydde for lokalsamfunnet, men det er riktig ikke å ha noen anlegg der lenger. Og Posten har vært blant de mest smertefulle omstillingene i staten, sa Stoltenberg, og mente brukerne nå har et bedre tilbud, trass i færre postkontorer.

Smidigere

Oppsplittingen av etater i selvstendige selskaper har skapt en ny situasjon, og fornyingsministeren mener dette har ført til en mer fragmentert stat.

– Vi må se på forvaltningen som en helhet. Samordningsoppgavene har blitt vanskeligere, sa Heidi Grande Røys. Hun la stor vekt på at det må bli enklere å få kontakt med rette instans.

Brukerkontakt – Hvordan skal det bli enklere for brukeren å ta kontakt med det offentlige? Innbyggerne må finne fram mellom fylkeskommuner, kommuner og stat, sa Grande Røys, og kom inn på den nye arbeids og velferdsforvaltningen (NAV), samordningen mellom Aetat, trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten.

– Vi har enorme ambisjoner. Lista er lagt høyt.

Modernisering og digitale løsninger kan stenge brukere ute, og statsråden la vekt på at det offentlige ikke må glemme alle som ikke er fortrolige med pcer og internett.

– Noen trenger fortsatt ei dør å gå til, og jeg har utfordret organisasjonene i arbeidslivet på åpningstider for offentlige kontorer. Det skal vi komme tilbake til, sa statsråd Heidi Grande Røys.

Annonse
Annonse