JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private byråer bak lovbrudd

Mange av de groveste lovbruddene som vakte oppsikt i Trondheim rett før valget skal ha vært begått av private vikarbyråer.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Et oppslag i Adressevisen onsdag tegner et noe annet bilde av skandalen med «26.100 lovbrudd i Trondheim kommune» enn det som preget valgkampinnspurten. Avisen har nemlig fått tilgang til Arbeidstilsynets hemmeligstemplede anmeldelse av Trondheim kommune for omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgssektoren.

– Anmeldelsen er hemmeligstemplet. Trondheim kommune har ikke fått kopi av den, men har bedt om innsyn. Dagsrevyen hadde heller ikke anmeldelsen da de laget saken om at «Trondheim var anmeldt for 26.100 lovbrudd». Innholdet er derfor ikke kjent av andre enn Arbeidstilsynet og politiet i Sør-Trøndelag, skriver Adresseavisen.

Verstinger

Det viser seg at private vikarbyråer står bak mange av de konkrete og verste tilfellene som nevnes i anmeldelsen, selv om kommunen selvsagt har ansvar for å holde oppsyn med disse. Arbeidstilsynet ber politiet om å innhente kommunens egen rapport om lovbruddene, som ble kjent i vår og førte til at kommunen selv sa opp avtalen med ett av firmaene, Helsenor. Det var altså kommunen selv som avdekket ulovlighetene, og sa opp firmaet som sto bak noen av de groveste overtrampene.

Videre ber Arbeidstilsynet blant annet politiet om å skaffe dokumentasjon på 15 av kommunens egne ansatte som har arbeidet mest i en periode. I oversikten over om lag 27.000 kommunale lovbrudd i fjor og i år, viser det seg at om lag 22.000 av disse er brudd på regelen om at det ikke er lov å jobbe flere søndager etter hverandre. Dette gjelder også studenter. Resten av bruddene er i hovedsak brudd på sammenhengende arbeid over 13 timer, samt brudd på bestemmelsene om ukefri. Også denne oversikten over brudd hos egne ansatte har Trondheim kommune selv utarbeidet i vår.

Ekstreme

– Først vil jeg si at ethvert brudd er grovt nok, spesielt fordi du som ansatt kan bli en fare for dem du skal yte helsehjelp. Når det er sagt, er det klart at noen av funnene vi gjorde hos vikarbyråene var ekstreme. Vi så blant annet tredoble vakter, noe vi ikke har funnet hos kommunens ansatte, sier kommunaldirektør Helge Garåsen til Adresseavisen.

Den lokale LO-lederen Arne Byrkjeflot (Rødt) kritiserer kommunen, men også han mener at saken ble feil framstilt før valget, ettersom det er vikarbyråene som står bak de groveste overtrampene. Han spør også om hvorfor de fire vikarbyråene, som er sentrale i anmeldelsen, ikke er anmeldt ennå.

Regiondirektør Stig Magnar Løvås sier at Arbeidstilsynet samordner vikarbyråenes virksomhet i hele landet før de tar stilling til anmeldelse. (ANB)

Annonse
Annonse