JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatteansatte blir ikke hørt

Medbestemmelsen i Skatteetaten er nærmest ikke-eksisterende, viser en ny rapport. Bente Fodstad og Ann-Mari Brovold har opplevd hvordan det er når avgjørelsene tas uten at de er involvert.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

DeFacto-rapporten som har vurdert medbestemmelsen i Skatteetaten konkluderer med at den reelt sett er veldig liten i etaten.

SE OGSÅ: Rapporten på NTLs nettside

Bente Fodstad og Ann-Mari Brovold ved skattekontoret på Jessheim kjenner seg igjen.

Omorganisering

De to jobber i kontrollavdelinga i Skatt Øst, og har til stadighet måtte forholde seg til omorganiseringer og endringer. De kjenner igjen funn fra rapporten, som sier at vedtak ofte er gjort før de blir lagt fram for de ansattes organisasjoner.

– Det er mange ganger vi opplever at ting som blir lagt fram, er bestemt på forhånd, sier de to.

Den store omorganiseringen i 2008 skulle gi ro, trodde de. Men høsten 2009 ble avdelingen foreslått endret på nytt, og etter noen runder ble den halvert. Etter det ble det heller ikke rolig – etaten ville flytte de gjenværende til avdelingen på Lillestrøm.

At medbestemmelsen ikke er reell, mener de å se på forslagene fra ledelsen.

– Ved det siste flytteforslaget var det satt ned et utvalg. Da ser det ut som om alle parter er involvert, men det ligger en del føringer for utvalget. Og de foreslo jo akkurat det som var ledelsens ønske, bemerker Fodstad og Brovold.

Etter tett samarbeid med NTL Skatt og planer om å ta saken helt «til topps» ordnet det seg. Men de ansatte måtte ta i bruk tungt skyts for å bli hørt, og få være med og bestemme.

– Det var stor stas da Frode Waglen i NTL Skatt ringte og sa etaten hadde trukket saken.

Det var viktig for oss, og vi hadde ikke trodd de skulle gi seg, sier Bente Fodstad.

Vil bestemme

Leder Stein Thorvaldsen i NTL Skatt mener rapporten bekrefter at medbestemmelsen i Skatteetaten ikke er god nok.

– Rapporten viser at den reelle medbestemmelsen er og blir svekket i offentlig sektor, spesielt når man omorganiserer. Jeg tror ledelsen, i alle fall i Skatteetaten, ønsker at organisasjonene skal ha god medbestemmelse, men jeg tror det er ganske så forskjellige syn på hva man legger i «reell og god» medbestemmelse, sier han.

Thorvaldsen tror rapporten har overføringsverdi til andre offentlige etater, og han håper den vil gjøre at Skatteetaten ser det må endringer til for å sikre medbestemmelsen.

– Det er viktig å påpeke at vi blir veldig mye involvert i Skatteetaten, men det er forskjell på god involvering og å få ha ei hand på rattet og ha god medbestemmelse. Det hjelper ikke å sitte der om vi ikke får ha ei hand på rattet, sier han.

Thorvaldsen er også opptatt av medbestemmelsen til hver enkelt ansatt, og dens mulighet til å påvirke sin egen arbeidsdag og -oppgaver.

– Én ting er tillitsvalgte og hovedavtalen, men om arbeidsgiver la mer til rette for at ansatte kunne påvirke egen situasjon, ville de få mer fornøyde medarbeidere og mer effektive virksomheter, sier han.

Skatteetaten er bedt om å kommentere innholdet i rapporten, men oppgir til NTL-magasinet at de ennå ikke har fått rapporten og dermed ikke kan kommentere den.

Annonse
Annonse