JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flere soningsplasser nå!

Det største regjeringspartiet snakker mye om politi, men så å si ingenting om de ansatte i kriminalomsorgen.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Vi trenger flere soningsplasser i takt med at regjeringen styrker politiet og domstolene, krever NFF-leder Geir Bjørkli.

Geir Bjørkli mener tiltakene justisminister Knut Storberget vil iverksette for å få ned tallet på antallet innsatte i fengslene ikke er tilstrekkelig.

Regjeringens oppskrift

– Fengslene er fulle, og det skaper en krevende hverdag for både innsatte og ansatte, skriver justisministeren i et innlegg i siste nummer av LO-Aktuelt.

Storberget beskriver deretter hvilke tiltak regjeringen vil iverksette for å få ned tallet på innsatte:

– mindre bruk av varetektsfengsling,

– flere overføringer av innsatte med utenlandsk statsborgerskap til fengsler i deres respektive land,

– økt bruk av alternative straffemetoder som hjemmesoning med elektronisk fotlenke.

(LO-Aktuelt:) Storbergets innlegg i PDF-format

Ikke nok

– Vil ikke Storbergets forslag nettopp bidra til å bedre forholdene for de ansatte i fengslene?

Geir Bjørkli mener det ikke er nok.

– Regjeringen styrker politiet og domstolene. Det er bra. Men ser ikke Storberget at mer effektivt politi og domstoler vil føre til flere domfellelser og dermed ytterligere økt press på kriminalomsorgen når kapasiteten der ikke blir økt samtidig?

– Vi trenger flere soningsplasser nå. Det vil gi færre innsatte per ansatte. Vi trenger også flere plasser på fengselsskolen for å utdanne flere fengselsbetjenter, sier han.

LES OGSÅ: Åpent brev til Storberget

Kartlegger behovet

I 2007 ble det vedtatt å gjennomføre en kompetanse- og bemanningsgjennomgang i fengslene og friomsorgen. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning har nå bestemt at kompetanseanalysen skal gjøres i år, og først neste år en analyse av bemanningssituasjonen.

– Når myndighetene kartlegger behovet når det gjelder bemanning, så må de også gjøre noe med det. De skyver dette foran seg. Jeg tror ikke det ville skjedd hvis det var de innsattes behov det var snakk om.

– Hvis analysen kommer på plass i 2012, skjer det trolig ingenting før 2013. Da er det valgår. Dersom vi får en høyreregjering vil det være for sent. Håpet var at vi ville løse bemanningsproblemet innenfor denne regjeringsperioden.

Berømmer justisministeren

Bjørkli mener det er positivt at Storberget ber domstolene og påtalemyndigheten om å vurdere alternativer til varetekt.

– Det er klart at noen må varetektsfengsles av sikkerhetsårsaker, men det gjelder langt fra alle som sitter i varetekt, sier NFF-lederen.

NFF stiller seg også helhjertet bak økt bruk av alternative straffereaksjoner, som justisministeren tar til orde for.

Sendes hjem

Justisministeren påpeker at det er lagt fram lovendring som kan gjøre det lettere å inngå avtale med andre land om overføring av innsatte til fengsler i hjemlandet. Regjeringen har inngått avtale om soningsoverføring med både Romania og Litauen, og er i ferd med å sluttstille avtale med Latvia.

Det sitter ifølge justisdepartementet for tiden 1200 utenlandske statsborgere i fengsel i Norge. I 2010 ble 47 innsatte med utenlandsk statsborgerskap overført til soning i hjemlandet.

– Det er ikke slik at soningsoverføring vil føre til svært mange flere ledige fengselsplasser. Mange utenlandske fanger kan av ulike årsaker ikke overføres til sine egne land. Soningsoverføring vil dempe trykket, men ikke løse problemet med de overfylte fengslene, mener Bjørkli.

Annonse
Annonse