JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erfaringsutveksling i Kroatia

Veldig lærerikt for begge parter, sier Zejlko Slunjski og Jens Schei Hansen om samarbeidsprosjektet for å styrke informasjonstiltakene i kroatisk fagbevegelse.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

LOs Forening for Fagblader og informasjon (LOFF) har i tre år hatt et samarbeidsprosjekt med fagbevegelsen i Kroatia. Det har dreid seg om seminarer for å styrke informasjonsvirksomheten og fagbladjournalistikken hos fagforeningskollegene i landet.

Gjennom flere samlinger i Kroatia har flere medlemmer av LOFF deltatt som foredragsholdere og bidratt med sine kunnskaper fra egne fag. Både grafikere, informasjonsfolk og redaksjonelle medarbeidere fra de to landenes fagorganisasjoner har bidratt i erfaringsutvekslingene på samlingene.

Felles utfordringer

Jens Schei Hansen har vært leder av LOFF de siste fire årene. Han forteller at nå begynner resultatene av samarbeidet å vise seg. Seminarene har ført til mange diskusjoner og også bidratt til å skape endringer. Kroatene har nå begynt å lage egne strategier og dokumenter. De har laget kommunikasjonsstrategier ut fra egen bakgrunn, og holder nå på å sluttføre en håndbok for kommunikasjon for lokale tillitsvalgte.

- Vi har mye felles utfordringer, selv om vi også er veldig forskjellige, sier Schei Hansen, som sier at alt er lagt opp ut fra kroatenes ønsker og behov.

Lærerikt for alle

- Vi har også hele tida brukt folk og ekspertise fra eget miljø og fått gode tilbakemeldinger. Det betyr at vi har høy kompetanse, påpeker Schei Hansen, og innrømmer at LOFF har lært mye underveis i prosjektet.

- Vi har også fått økt vår kompetanse betraktelig når det gjelder forståelse for fagbevegelsen i andre land, og at ting vi tar for gitt hjemme ikke alltid oppfattes på samme måte av andre. Vi har også fått støtte fra den norske ambassaden i Kroatia og fra Internasjonalt Faglig Solidaritetsfond (IFS) og slik kunnskap kommer til nytte i andre prosjekter, sier Schei Hansen.

Norges ambassadør til Kroatia, Henrik Ofstad, orienterte for øvrig om forholdet mellom de to land i et møte med kroatisk fagbevegelse i Zagreb onsdag i forrige uke, vel en uke før det norske kongeparet kommer til landet på statsbesøk.

Zejlko Slunjski har vært fagbladredaktør i mange år i den kroatiske landsorganisasjonen UATUC og er nå blitt generalsekretær i organisasjonen. Til FriFagbevegelse.no sier han at betydningen av samarbeidet med LOFF best ses på den store interessen det er for seminarene i Kroatia. På grunn av plassmangel var det dessverre mange som ikke kunne bli med på seminaret i uka som gikk.

Viktig kommunikasjon

- Jeg er utdannet journalist og har også undervist i faget, men jeg hadde ikke så stor innsikt i å lage informasjonsstrategi for organisasjoner. Takket være den hjelpen vi har fått fra våre norske kolleger, har vi nå utarbeidet og godkjent vår egen strategi. Vi hadde også oversett viktigheten av god kommunikasjon. 80 % av våre problemer og misforståelser har skjedd på grunn av manglende kommunikasjon. Dette har vi nå forbedret gjennom alle ledd i vår organisasjon, sier Slunjski.

Dijana Sobota er leder av Internasjonal avdeling i UATUC, og har fungert som tolk på samlingene. Hun sier at de har lært viktigheten av planlegging og prioritering av kommunikasjonen. Det gir seg konkret uttrykk gjennom strategiarbeidene, og gjennom svar og råd de har fått til grafisk utforming av blant annet nyhetsbrev og web.

Både hun og generalsekretæren påpeker hvor viktig det er å dele erfaringer på tvers av landene, å være del av en global landsby. De er nå i gang med å samle kunnskapene de har fått i et hefte som også vil bli gjort tilgjengelig for de andre hovedsammenslutningene på arbeidstakersida i Kroatia.

For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at artikkelforfatteren er styremedlem i LOFF og deltok på samlingen i Kroatia i forrige uke

130 medlemmer som alle arbeider med redaksjonelle produkter eller informasjon i LO, forbundene og fagbladene.

Etablert i 1983

Annonse
Annonse

130 medlemmer som alle arbeider med redaksjonelle produkter eller informasjon i LO, forbundene og fagbladene.

Etablert i 1983