JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et skritt i feil retning

I Dagens Næringsliv 4. april benytter finansminister Siv Jensen seg av interessant retorikk når hun forsøker å argumentere for at den etiske forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland blir bedre ved å legge ned Etikkrådet, skriver Hans Christian Gabrielsen i dette innlegget.
LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen mener Siv Jensen tar pensjonsfondet i feil retning når dun går inn for å fjerne etikkrådet.

LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen mener Siv Jensen tar pensjonsfondet i feil retning når dun går inn for å fjerne etikkrådet.

Sissel M. RAsmussen

Finansministeren påstår at man får «større effektivitet og slagkraft, samtidig som man ivaretar hensynet til åpenhet og legitimitet». Jeg tviler på at man ivaretar hensynet til åpenhet og legitimitet ved å knytte etikkutøvelsen nærmere til bankens - og dermed fondets - styrende organer. Resultatet kan bli mindre åpenhet, ikke mer, som LO mener er nødvendig.

Etikkrådet ble etablert som et uavhengig organ, og det er så vidt meg bekjent, ingen andre fond i verden som har et så grundig etikkarbeid som vi har i Norge. Jeg frykter at om rådet underlegges Norges Bank, vil dette svekkes. Jeg registrerer at Siv Jensen selv skriver at Etikkrådet over tid har utviklet sitt arbeid, og høstet internasjonal anerkjennelse for det. At finansministeren da ønsker å kaste vrak på dette arbeidet, er urovekkende.

LO har i høringsuttalelser og medieutspill sterkt advart mot å følge Strategirådets institusjonelle forslag om å delegere beslutninger om utelukkelse og observasjon av mulig uetiske selskaper fra Finansdepartementet til Norges Bank, og samtidig legge ned Etikkrådet.

Vi mener det vil være vanskelig å utarbeide tilstrekkelig presise retningslinjer for utelukkelse av selskaper som gjør politiske overveielser overflødige. Etter LOs syn må Etikkrådet bestå som rådgivende organ med egen ekspertise uavhengig både av Norges Bank og Finansdepartementet.

Vår frykt er at disse forslagene vil føre til en mindre offensiv og profesjonell ansvarlig investeringspraksis for Statens pensjonsfonds forvaltning enn det som er nødvendig. Vi er også bekymret for at de kan føre til redusert åpenhet om fondets praksis og svekke fondets legitimitet og oppslutning. Det er uheldig.

For LO er det snarere et spørsmål om man må vurdere økt åpenhet knyttet til ansvarlig investeringspraksis i Statens pensjonsfond utland. Om etiske retningslinjer skal ha noen hensikt når det gjelder delmålet om å redusere uetisk næringsvirksomhet i verden, så må det mer åpenhet til i forvaltningen.

LO mener at en utvikling hvor fondet i større grad frikoblet fra demokratisk kontroll, er svært problematisk. For oss er det et sentralt poeng at Statens pensjonsfond – utland forvalter folkets penger. Da er det et enda større krav til ansvarlig forvaltning. Det gjør at det er nødvendig at fondet har et sikkert demokratisk grunnlag og legitimitet. En nedleggelse av etikkrådet er et skritt i feil retning.

Det er derfor enkelt å slutte seg til professor Andreas Føllesdals utsagn for en stund tilbake om at ti års bidrag fra Norge til en mer forsvarlig verdensorden står på spill.

Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO

Annonse
Annonse