JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtestart

I dag klokken 13.00 åpner forbundsleder Erna Hagensen Norsk Arbeidsmandsforbunds 37. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Kampen mot sosial dumping vil stå sentralt.

ane.borrud@lomedia.no

"Sammen for et anstendig arbeidsliv" er temaet på landsmøtet. Forbundet har vært blant dem som har kjørt hardt mot sosial dumping, og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har sagt at renhold nå er frontfaget i så måte.

Sosial dumping

Onsdag åpner Fafo besøksrekken med å presentere funnene fra en undersøkelse forskere har gjort for Arbeidsmandsforbundet om anbudspolitikk og konsekvensense av denne for renhold, vakt og anlegg. Deretter er det LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg sin tur.

Statlig eierskap

Når næringsminister Giske kommer til landsmøtet på torsdag må han belage seg på å få spørsmål tilknyttet salg av Secora. Da Giske presenterte eierskapsmeldingen 1. april i år, var Secora, SAS og Entra eiendom de tre bedriftene regjeringen signaliserte at den vil legge ut for salg. Secora AS ble etablert i 2005 da Kystverkets produksjonsenhet ble skilt ut i et eget aksjeselskap. Selskapet er i dag eid av Nærings- og handelsdepartementet.

Regionale verneombud i renhold

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm var i utgangspunktet ikke en av innlederne på landsmøtet. Når hun entrer talestolen etter Giske er det derfor spenning knyttet til å om hun vil legge frem forslag til løsning på striden om regionale verneombud i renhold,hotell og uteliv. Forskriften om regionale verneombud i disse bransjene ble vedtatt av Stortinget i fjor høst, og verneombudene skulle vært på plass fra 1. januar i år. Men NHO har satt seg på bakbeina. Striden står om hvorvidt Stortinget kan tvinge arbeidsgiverne til å være med å delfinansiere ordningen. Departementet har hittil ikke villet si noe om hvor saken står, men nå er det knyttet forventninger til Bjurstrøms besøk på landsmøtet.

Gjenvalg

Landsmøtet varer til lørdag 14. mai. Fredag ettermiddag legger valgkomiteen fram sin innstilling, og etter det Arbeidsmanden erfarer stiller hele forbundsledelsen til gjenvalg.

Annonse
Annonse